24 октомври 1929 г.: Крахът на Уолстрийт

0

0

Крахът на Уолстрийт представлява рязък спад на цените на акциите, търгувани на Нюйоркската фондова борса (NYSE), най-големият фондов пазар в света, от 24 октомври до 29 октомври 1929 г. Той слага начало на Голямата депресия, най-голямата икономическа криза на ХХ век.

„Черният четвъртък“ (24 октомври 1929 година), „черният понеделник“ (28 октомври 1929 година) и „черният вторник“ (29 октомври 1929 година) са дните на най-голям срив на борсата.

След Първата световна война Европа излиза изтощена без достатъчно собствено производство, което допринася за годините на невероятен икономически ръст за САЩ. По това време Ню Йорк се превръща в голяма метрополия, а Нюйоркската фондова борса (NYSE) в най-големия фондов пазар в света.

Когато Европа се възстановява и намалява драстично количеството на вносни американски стоки, това води до свръхпроизводство в САЩ. Системата за кредитиране и ниските данъци довеждат до спекулативен бум на борсата и милиони американци инвестират в акции, като много от тях теглят кредит от банките. Цените на акциите постоянно растат, но това не отразява реалното състояние на компаниите и се създава икономически балон.

Той се пука на 29 октомври 1929 година – известен като черния четвъртък.

Започва паническа продажба на акции на борсата. В този ден инвеститорите продават 12,9 млн. ценни книжа в опита си да се освободят от тях преди съвсем да се обезценят. Индексът Дау Джонс губи 11 % от стойността си. В последвалите дни са продадени още около 30 млн. акции и цените се сгромолясват, а милиони инвеститори са разорени, уточнява „Уикипедия“. За една седмица борсова паника пазарът намалява общо с 40 %, а като стойност губи 30 милиарда долара – повече от разходите на правителството през Първата световна война.

Банките, които по-рано охотно финансират покупката на акции с кредити не са в състояние да върнат дълговете си и обявяват банкрут. В същото време предприятията се лишават от възможността да ползват кредити и затварят, предизвиквайки ръст на безработицата.

Крахът на Уолстрийт от 1929 г. оказва разрушително влияние върху икономиката и предизвиква Голямата депресия.

От 1929 до 1932 г. световният брутен вътрешен продукт намалява с 15%. Международната търговия намалява с повече от 50%. Безработицата достига 25% в Съединените щати, а в някои страни дори 33%.

Кризата довежда до появата на „новия курс“ на президента Франкин Делано Рузвелт в САЩ, а в Европа на появата на фашизма.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0