Шефът на НЗОК: Основното частните болници имат претенции към бюджета, разпределен от Касата

0

0

Проблемите, които излизат, са на места, на които ръководителите на определени болници са определено „ниски“… Ако мога да си позволя този упрек, прекалено се забавиха действията от страна на министерството като реакция на начина, по който се управляват болниците, където има проблеми. И там, където има слаби резултати, да се търсят управленски решения. Това заяви пред Би Ти Ви шефът на НЗОК Дечо Дечев. 

„Според мен решенията на проблемите, които ги има по места в болници, са за мен основно резултат от начина, по който те се управляват“, подчерта още Дечев.

„Касата има ангажимент да подсигури бюджетите, за които е сключила договор с болниците. Моята теза я потвърждават числата. А този, който трябва да ги провери, е този, който е собственик на тези болници. Основното, което виждам е, че претенциите са от частни болници. Напълно вероятно е средствата да са пренасочени към други дейности в тези болници, както е възможно това да е форма на натиск върху пациента, за да заплати тази дейност, която се заплаща от Касата… Парите в България са недостатъчни, но ние сме дали повече пари, отколкото през 2018 г., при положение, че е имало по-малко пациенти през същата година“, заяви още шефът на НЗОК.

На въпрос защо „изчезват“ лекарства от аптеките, той заяви: „Лекарственият бизнес по нищо не се различава от всеки друг бизнес. И той се движи по правилата, по който се движи всеки бизнес. Една стока присъства на пазара, ако има полза от нея. Първата причина за това едно лекарство дали е на пазара или не, НЗОК няма никаква вина. НЗОК просто го заплаща. Ако то е било продавано на ниска цена, за което Касата не носи отговорност, и продавачът не е искал да повиши цената, производителят изтегля продукта“.

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

0
0