Шефът на „Булгаргаз“ разкри откъде идва разминаването в прогнозните цени на газа

0

0

КЕВР и „Булгаргаз“ не работят с една и съща формула при изчисляване и прогнозиране на цената на газа. Това стана ясно от думите на шефа на „Булгаргаз“ Николай Павлов в студиото на bTV.
По думите му КЕВР явно стъпва за определяне на прогнозните цени на спотовия пазар, доколкото „Булгаргаз“ се движи по динамиката на пазара.

По думите на Павлов би следвало цените да се определят на месечна база и според пазара. Шефът на „Булгаргаз“ обаче отказа да коментира действията на КЕВР и формулата на изчисление, която те ползват.
Очаква се в края на годината страната за започне да получава азерски газ, който обаче да е по-скъп. Павлов и тези условия отказа да коментира, въпреки че каза, че суровината не би следвало да е по-скъпа и това да окаже влияние на пазара. В момента се водят преговори с банките за осигуряване на банковата гаранция.
Николай Павлов определи като изключително тежки преговорите с „Газпром“ за намалението на цените на газа – последните две седмици се е водил пазарлък за 20 цента. „В крайна сметка си ги взехме тези 20 цента“, похвали се Павлов.
„Извоювахме си тази отстъпка, а не сме отишли в Брюксел да си вземем чека с намалението“, коментира Николай Павлов по повод на това, че предоговаряне на цената на руския природен газ започна най-късно и то след решение на Европейската комисия.

Павлов не отговори на въпрос дали България е започнала най-късно предоговарянето от всички страни, обхванати от решението на Брюксел, както и дали България е страната, договорила най-малка отстъпка.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0