Шаранът ли е най- предпочитана риба за Никулден?

Традиционно шаранът си остава най-купуваната риба. Пъстървата е втора по търсене. В навечерието на Никулден и въпреки ограничителните мерки в условията на пандемия, максимата се запазва, както и цените на рибите.

„От клиенти разбирам, че много от тях още не могат да планират дали ще имат събиране и празненство. Постоянните ми клиенти вече си избраха и купиха рибата”, заяви пред БГНЕС Огнян Георгиев, който е собственик на магазин за риба.

Георгиев каза, че цените на рибите като цяло са същите като миналата година, с изключение на сьомгата, която се продава на по-ниска цена.

„Котлет от сьомга сега излиза около 23-24 лв., миналата година струваше 28-29 лв. В момента има цели малки сьомги, които са на цена близка до тази на българските сладководни риби“, изчисли собственикът, който отдава понижението в цената на сьомгата на факта, че в европейски мащаб консумацията ѝ намалява и съответно това води до спад в цената на рибата.

От думите му стана ясно, че извън Никулден българинът предпочита да консумира пъстърва, скумрия, сьомга, сьомгова пъстърва.

По отношение на COVID-кризата, Георгиев, който произвежда риба, а също така се занимава и с програмиране, коментира, че епидемията не е оказала негативен ефект върху покупката на хранителни стоки.

„Хората продължиха да купуват и дори в моментите, когато имаше ограничения по големите супермаркети, те се пренасочиха и към малките магазини“, обясни той и уточни, че при него няма спад по отношение на продажбите на суровата риба. Не такава обаче е ситуацията с приготвената, при която бележи значителен спад.

„Спадът е поради това, че хората са си вкъщи и офисите са затворени, което намалява консумацията на обяд. Намалението е от 30% до 40%“, пресметна загубите Огнян Георгиев.

Въпреки това той не е използвал помощ от държавата за справяне с последиците от пандемията. /БГНЕС

The post Шаранът ли е най- предпочитана риба за Никулден? appeared first on Начало.

0
0