Човек загина, шестима са ранени при катастрофа между трамваи в София

0

0

Един човек е загинал, а други шестима са пострадали при сблъсък на три трамвая, предаде репортер на БГНЕС.

Загиналият е пешеходец. Мъжът е пресичал линиите между първия и втория трамвай в колоната. Не е видял, че последният трамвай лети със страшна скорост, и е смазан между мотрисите.

Инж. Иво Василев, зам.-директор на Столичния електротранспорт, обясни, че мъжът най-вероятно е слязъл от един от трамваите, след което е предприел неправилното преминаване.
Сблъсъкът е станал, след като трамвай по линия 20 се удря в предния в колоната от трамваи, от сблъсъка той удря и предния трамвай. Вследствие на удара има счупен пантограф, а един от трамваите е и с огънати ламарини.
Мъжът е пресичал линиите между първия и втория трамвай в колоната. Не е видял, че последният трамвай лети със страшна скорост, и е смазан между мотрисите.
Инж. Иво Василев подчерта, че ватманката, която е пострадала при сблъсъка, има 31 години трудов стаж и е изключително опитна. Той уточни още, че тя е почивала на 18 и 19 януари и че все още не се знае какво е довело до удара в предните мотриси.
Всичко е започнало от повреден трамвай, който е успял да се отмести на собствен ход. Двата трамвая след него са спрели, за да го изчакат да потегли.
Василев коментира, че ако отвора в оградата го е нямало, може би е нямало да възникне този трагичен инцидент. Той обяви, че трамваят, причинил инцидента, е бил управляван от Боряна Кюркчиева, която е с дългогодишен опит.
Според него трамваят е бил в изправност и е имало достатъчно място и видимост от тръгването от светофара, за да може Кюркчиева да види спрелите трамваи. Не е изключено и спирането да е било направено по-късно, отколкото е било необходимо, но какво точно се е случило, ще каже следствието, коментира още зам.-директорът на дружеството.
Василев уточни, че трамваите в града могат да се движат с максимална скорост от 50 км/ч и поясни, че тази скорост е можело да бъде развита в участъка от спирката до сблъсъка, тъй като мотрисата е единична. По думите му трамвайната мотриса, причинила катастрофата, е била наскоро ремонтирана и боядисана, а след като я огледа, добави, че и всичките й спирачки са изрядни.
Попитан на какво се дължи зачестяването на инцидентите с трамваи, той каза, че този факт го притеснява, но не посочи на какво се дължат.
Причинител за тежкия инцидент, завършил със смъртен случай, е водачът на трамвай номер 20 – последният, дошъл в колоната.
Според говорителя на Спешна помощ Катя Сунгарска ранени хора от трамвая са настанени в ИСУЛ и “Св. Анна”. Последният ранен е закаран към болница с кола на пожарната.
Междувременно от болница “Св. Анна” съобщиха, че двама от пострадалите от верижна катастрофа в столичния квартал “Дружба” са приети в спешното отделение на УМБАЛ “Св. Анна” – София АД.
Сред тях е ватманът на едната мотриса – жена с порезна рана на главата, без опасност за живота. Другият пострадал е мъж с гръдна травма, без опасност за живота.
Към момента текат процесуални дейности, разследването продължава.
Инцидентът е станал на бул. „Искърско шосе“ след спирката на трамвай 20 в жк „Дружба“.
Заради инцидента временно е променен маршрутът на трамваите по линия 20 и 23, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.
Трамваите от линия 23 ще се движат от „Гео Милев“ до станция Изток, а трамваите от линия 20 се движат от Пета метростанция на ул. „Пиротска“ до „Гео Милев“. В участъка от гара Искър до „Гео Милев“ са пуснати автобуси. /БГНЕС

България – Източник:
RSS новини от България

0
0