Цветомир Найденов: Първи се опълчихме на Божков за 30 г.

0

0

Аз казвам истината. Не знам защо медиите не публикуват нищо. Аз медии нямам. Преди месец дадох 6-часово интервю за „Дневник“ и „Капитал“, но още няма нищо публикувано. Може би има някаква невидима сила, която ги спира тези неща. Това каза в предаването „Евродикоф“ по телевизия Евроком Цветомир Найденов, собственик на компанията Efbet, който разкри подробности за скандалите около собствеността на дружеството и заканите от страна на Васил Божков, че ще го ликвидира.

„Ние казваме новината и всеки си преценява дали ще я отразява и излъчва. Аз казвам истината. Факт е, че след нашите сигнали са задействани две досъдебни производства срещу лицата, които ни заплашват. Министър Горанов също е разпоредил проверки в Държавната комисия по хазарта и „Националната лотария“, че има над 250 млн. неплатени данъци от 2015 година насам. Ако погледнете в Търговския регистър, там няма нито един четлив отчет на „Националната лотария“ и „Ню геймс“. Ние установихме, че двете фирми на Васил Божков плащат данък около 7%, а държавното тото плаща 15%, както е по-закон.

Това е невъзможно – два данъка за една и съща хазартна игра. Някой от двамата е грешен и е за затвора. Или Васил Божков, защото не си плаща данъците, или шефът на държавното тото, защото плаща повече данъци и прави разхищение. За мен вторият си плаща нормално и правилно данъците, защото така пише в закона. По моя информация това нещо е блокирано на ниско ниво в Държавната комисия по хазарта. Ако не бяхме изнесли този сигнал, никой нямаше да рабере нищо, защото е опасно“, заяви Найденов.

„Славчо Марков е дясната ръка на Васил Божков. Той е бивш шеф на ЦСБОП и организира всички ченгесарски манипулации. Тази медийна помия, която се лее срещу нас, е поръчана от Васил Божков. Имаме запис как Божков ни казва, че ще спре тези атаки. Сам си признава, че ги е поръчал, защото няма как да спреш нещо, ако не е твое дело. На 25 октомври Васил Божков ни прати пратеник, който започна да ни заплашва какво ще ни се случи, ако не прехвърлим бизнеса си – медийни атаки, проблеми, закани за убийства. На 28 октовмри започна да се излива помията срещу нас. Няма нищо вярно, че баща ми е бил сътрудник на ДС. При комунизма редовно обискираха панелката ни заради търговия с валута и покупки от Кореком“, разкри още Найденов.

„Срещу Efbet няма никакво разследване. Разследват се девет фирми, в седем от които повече проценти има Васил Божков. Счетоводството във всичките девет фирми се е водило от негови служители. В медийните твърдения по наш адрес единствената вярна информация са имената ни. Някои от сайтовете са направени буквално три дни преди атаката и се пишат пълни глупости. Нито сме разследвани в чужбина, нито Efbet се разследва.

Ако някой намери наш имот извън България, му го подарявам веднага. Майка ни почина преди 2 години и се опитваме да продадем апартамента, в който живееха с баща ни. 2 години не можем да го продадем и се надявам с рекламите сега да успеем. Гръцкият сайт, който писа за нас, е създаден на 24 октомври и се хоства у нас. Първата му новина е за нас и има трафик от три прочитания“, обяви Найденов.

„Цяла България знае кой поръча Йордан Динов. Божков, Тумпаров, Славчо Марков му организираха такива неприятности с НАП, ГДБОП и накрая го застреляха в центъра на София. Има данни колко проверки са му правени. Същата схема, която приложиха на Йордан Динов, се опитват да приложат и на нас – помия, помия и накрая да ни гръмнат. След като ни заплаши на 12 юни взехме мерки за защита на семействата си. Абсолютно същата схмема като при Йордан Динов – заливат ни с помия, че сме имали връзки с мафията и ако стане нещо и някой ни гръмне, ще кажат – ето, те бяха свързани с мафията“, каза още Цветомир Найденов.

„На 12 юни Васил Божков ни извика и ни каза – прехвърляйте ми 51% от Efbet онлайн иначе ще ви ликвидирам, цитирам дословно, като Манол Велев, Йордан Динов, Тони Наумов и някой си Занев мисля, че беше. Ще ви ликвидирам с Кирил Домусчиев като Манол Велев, Йордан Динов, Тони Наумов и Занев. От четиримата само Манол Велев е жив, но лежи на легло. Другите са мъртви.

Не знам дали става въпрос само за ликвидиране на бизнеса. Питахме го защо иска да ликвидира и Кирил Домусчиев, а той ни отговори – защото ще правите бизнес него. Имаме записи. Имаме записи, в които ни казва, че трябва да му плащаме 10 млн. на година, за да ни остави на мира. Това беше на 17 септември. Неговите счетоводители ни водиха сметките и са преценили, че може да ни поиска 10 млн. Те не са глупави хора.

Питахме и от кого ни е откупил за 40 млн. лева, но той мълчи. Заплашваше ни, че с негови хора от прокуратурата и полицията ще ни вкара в ареста за осем месеца и така ще ни вземе бизнеса. Друга глупост, която ни каза, е, че Кирил Домусчиев и Делян Пеевски искали да ни убият, да прехвърлят убийствата на него и да го вкарат в затвора. Този човек определено има някакви проблеми. Ние срещу Васил Божков имаме един единствен гръб – истината“, категоричен бе Цветомир Найденов.

„Разполагаме с декларация на „Националната лотария“, в която е обявено, че приходът им е 60 млн. лева от продадени талончета за месец октомври. 15% данък прави 9 млн. лева, а те са платили 4 млн. 5 млн. само от местенето в една графа в друга се скатават. Невороятно, но факт. Тази измама е съшита с бели конци и е много дебелашка. Никой обаче не смее да излезе и да го каже.

Някой чиновник от ДКХ, ако е видял това и излезе и каже – Васил Божков не си е платил данъците, какво ще му се случи на този човек? Другите 205 млн. неплатени данъци са пак от хазартни фирми. Измамата е, че не се плащат 15% за хазартна игра, а нещата се представят все едно са от турнир по белот или табла. Държавното тото си плаща честно данъците по 15%. Ние също си плащаме всичко по закон“, заяви Найденов.

„Не мога да пусна записите със заплахите, че ще ни ликвидира, защото се води следствие. Васил Божков също има запис, защото и той записва. Заплахата, че ще ни ликвидира я направи пред баща ни. 2017 година ни рекетира да му прехвърлим 60% от една наша семейна компания „Efbet“ ООД. Подадохме документи за лиценз, а Васил Божков ни заяви, че няма да получим лиценз, докато не го включим в компанията. 16 месеца нямахме отговор за лиценза при условие, че в двумесечен срок трябва да ни отговорят – да или не.

Срещахме с хора от ДКХ и те ни казаха – приятелски огън, оправяйте се с Васил Божков. Той няколко пъти също ни повтори, че лиценз няма да видим, докато не го пуснем в компанията. Накрая видяхме, че наистина няма да получим лиценз и го включихме в компанията. На следващото заседание на ДКХ веднага получихме лиценз. Как става това, не знам“, обяви Найденов.

„Подадохме сигнали за заплахата за убийство на 4 и 5 декември. Познаваме Васил Божков от 30 години. Първо трябваше да осигурим безопасност на семействата си, на баща ни, на бизнеса и да съберем доказателства. Това е причината да се забавим с жалбите. Консултирахме се с адвокати и юристи и тогава подадохме жалбите. Не знам за 30 години да е имало досъдебно производство срещу Васил Божков, а съм виждал много неща, които ще разкажа на следствието. Искам да благодаря и на г-н Горанов, че веднага възложи проверки. Efbet е 100% на семейство Найденови.

С Васил Божков сме съдружници в „Еврофутбол“ и в тези фирми, в които на 4 октомври по сигнал на негови счетоводители, се извърши проверка. В тези фирми той винаги има с 1% повече от нас. Конкуренти сме в областта на спортните залагания и онлайн игрите. Той си има 7777, ние си имаме Efbet. Той има три лотарии. Едната е държавна моментна лотария, другите две контролира с по 52%. Държавната лотария си плаща редовно и честно данъците, а той не.

Не съм гледал „Националната лотария“ каква ѝ е структурата. Измамата лъсна, когато казаха, че печалбите им са 100 млн., а продажбите им са 300 млн. Това е тотална лъжа. 300 млн. са им продажбите на година. Печалбите на участниците са 180 млн. Като извдим от 300 млн. 180 млн. остават 120 млн. Като махнем и данъка, който е 15% са 45 млн. Стават 75 млн. Още на трети ред управителят на „Националната лотария“ лъже, че печалбата им е 100 млн.

Като махнем и 25 млн. реклама остават 50 млн. Махаме и дистрибуцията 25 млн. остават 25 млн. Махаме печатането 15 млн. остават 10 млн. Махаме режийни, заплати, наеми 15 млн. и те са минус 5 млн. Някъде се лъже. Лъже се в това, че печалбите им са 300 млн. Печалбите са над 600 млн. и трябва да са платили данък 90 млн., а те са платили 45 млн. Ние искаме да се спазват законите. Може би сме баламурници, защото изнасяме тези неща. Всеки друг ще умре от страх“, категоричен бе Цветомир Найденов.

„Скарахме се, защото Васил Божков иска да ни отнеме бизнеса. Нашият, семеен бизнес, който сме го изграждали 30 години. Защо се огледа в него? Нима си няма бизнес? С много хора сме съдружници и никога не сме имали проблеми с тях. Искаме законите да се спазват. Неплащането на толкова много данъци изкривява сектора и нарушава интересите на българските фирми, на американските компании, на австрийските, на немските, на английските.

Това е причината да изпратим сигналите и до техните посолства, за да защитят техните интереси. Благодарни сме, че държавата се задейства. Някой трябваше да излезе и да каже тези неща. Не исках да се стигне дотук. Много неща ще излязат. Защо иска да ни отнеме бизнеса? Хубаво, ще му прехвърлим процентите. Това ще му попречи ли пак да ни убие и то с нашите пари? Имам сведения, че Йордан Динов е подавал сигнали, че е заплашван с убийство от Божков, но това са само думи и нямам достъчно доказтелства.

И на нас ни е казвал – подавайте жалби, че ви убия. Какво ще ми направят? Ще дойдат с един протокол и аз даже ще откажа да го подпиша. Не ми пука. Ако успеете да ми направите нещо, ще се гръмна. Това му бяха точните думи. Имаме записи и за тях, но не можем да ги предоставим, защото тече следствие. Няма за какво да се виждаме с Васил Божков. Той ни плаши да ни убива. За какво да се виждаме? Досега не са ни викали от прокуратурата, но сигурно предстои. Ние сме първите, които се осмелихме да се опълчим на Васил Божков за 30 години. Не ни е лесно. Животът ни се променя. Да не мислите, че ми е приятно и лесно да ходя с охрана?“, завърши Цветомир Найденов.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0