Туроператори отчитат засилен интерес към еднодневните екскурзии у нас и в съседните страни

Туроператори наблюдават засилен интерес към еднодневните пътувания или пътуванията за почивни дни с една нощувка. Все повече клиенти се насочват и към съседни страни, които предлагат забележителности близо до границата ни, предаде БНР.

С 25 процента се е увеличило търсенето на еднодневни пътувания през миналата година спрямо 2019-а за една от фирмите в София, специализирани в този продукт – каза нейният управител Гълъбин Парушев.

„Като възрастовата група, разбира се, при нас е 55+. Хората, които пътуват на тези екскурзии в близки страни, Балканите, също на близки разстояния, така, че в рамките на деня да можем да отидем и да се върнем“, обясни той.

Организират се посещения на фестивали, винени дегустации, кулинарен туризъм. Между 5 и 10 процента се е увеличила цената на еднодневните пътувания заради инфлацията и високите цени на горивата. Голям е интересът и на пътуванията за пазар предимно до Турция – посочва Ивелина Сотирова, представител на фирма от Сливен.

„Много лекарства, хранителни продукти от големите хипермаркети в Турция. По-малка част купуват дрехи, обувки“, споделя Стотирова.

Очаква се интересът на хората към еднодневните пътувания да продължава да расте – казва Евелина Пулева, заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара.

„Смятам, че ще се увеличи тенденцията към еднодневните пътувания с идеята хората да се разходят, да научат нещо ново, плюс за тяхната култура“, обяснява тя.

Източник: fakti.bg

The post Туроператори отчитат засилен интерес към еднодневните екскурзии у нас и в съседните страни appeared first on Начало.

0
0