Туристически агенции: Помощта е закъсняла и недостатъчна

0

0

Наред със затворените бизнеси расте и кризата в туристическия бранш, предаде БНТ. До момента, по данни на Министерството на туризма, 396 туроператори са получили общо 24 милиона лева държавна помощ, с които приоритетно да възстановят суми на пътници с анулирани пакети поради COVID-19 за изминалата година.

Закъсняла и недостатъчна за големите агeнции с голям брой клиенти. Така туроператорите определят отпуснатата до момента държавна помощ за бранша. Размерът на предоставените безвъзмездни средства е ограничен до 4 процента от оборота през 2019-а и по този начин големите туристически компании не успяват да върнат парите на клиентите си. Освен това постановлението за тези средства важи само за анулираните през 2020 година пътувания, но не и за тази.

„Дължим пари на 6000. На част от тях започнахме вече да възстановяваме парите и може би вече сме възстановили на около 2000 души“, заяви говорителят на обединение „Бъдеще за туризма“ и собственик на туристическа компания Димитър Балтов пред БНТ.

На всички клиенти са предложени анекси и ваучери за бъдещи пътувания. Но както сега се случи с въведената задължителна 10-дневна карантина на завръщащите се от Африка, отказите започват отново да валят.

От първите два чартъра за Египет тази седмица реално ще отлети един, защото 160 души са се отказали, а в договорите им пише, че фирмата трябва да им възстанови 100 процента от заплатените средства.

„Ако всички накуп си поискат парите, няма как туроператорите да издържат на този стрес и отново ще се стигне до това туроператорите да търсят помощ от държавата, защото няма да могат да бъдат уважени исковете на всички клиенти едновременно“, обясни Балтов.

Тодор е любител на пътешествията и миналата година през февруари заплаща пакетна екскурзия за далечна дестинация, която обаче не се осъществява заради ковид. Предложението на туроператора е за промяна на датата.

„Отложихме тази екскурзия за септември, но положението не се подобри и ми беше предложено да я отложа за април тази година, което мен не ме устройваше и естествено си поисках парите обратно“, каза Тодор Диманов.

Фирмата му отказва и му предлага ваучер за Турция, където Тодор обаче не иска да ходи. След дълги преговори накрая заминава за Занзибар с последния полет преди въвеждане на 10-дневната задължителна карантина.

„Аз бях късметлия, но много мои приятели са в положение, че са предплатили, но не им връщат парите, не им предлагат друга алтернатива, това са много хора в това положение“, допълни Тодор.

И туроператори, и клиенти са на мнение, че трябват по-бързи и навременни мерки.

„Да, трябва да се пазят хората, тяхното здраве е важно, но трябва да се мисли и затова да не се съсипе бизнес на по 25-30 години“, каза Димитър Балтов.

Опасения за фалити е прогнозата на туроператори, ако не отпаднат въведените карантини при завръщане, поне за част от африканските държави.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0