Това е една загубена година

0

0

Чужденците ги няма и сред търговците в цяла Турция цари разочарование. „Отварям рано сутрин и работя до късно вечер, но никой не влиза. В някои дни успявам да продам само един единствен сувенир“, казва търговец. Друг пояснява: „Всички трупаме дългове. Търговията не върви. Вече не може да си плащаме наема. това е една загубена година“.

Дори луксозни хотели като „Пера палас“ са минали на кризисен режим заради пандемията. Преди 130 години той е бил построен специално за пътниците на Ориент експрес. Гостите на хотела и днес се посрещат като кралски особени или президенти. Отсядала е и Агата Кристи, която е написала някои от криминалните си романи. Днес повечето от всичките 115 стаи са щателно дезинфекцирани, но стоят празни.

„2019 г. беше фантастична година за нас със заетост между 70% и 95% на стаите, но през тази година натоварването спадна драстично. Първо на 20%, после на 10%, а в моменти достигахме и до нула“, коментират от управата на хотела. Всички страдат от удара, който пандемията нанася на туризма.

Положението е най-драматично не само в Истанбул, но и на турската Ривиера. Месеци наред километричните плажове на Анталия бяха пусти, а повечето хотели – затворени. Едва от началото на август започнаха да идват туристи и то от Русия, след като тамошното правителство разреши чартърните полети до южната ни съседка.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0