Тежко е състоянието на най-възрастната пострадала при взрива във Варна

0

0

Състоянието на най-възрастната пострадала при взрива в блок 320 в квартал „Владислав Варненчик“ във Варна е тежко. Жената е преместена от Клиниката по токсикология в Реанимацията на Военноморска болница. Това съобщи за Варна директорът на лечебното заведение проф. Ивайло Въжаров. По думите му става въпрос за 81-годишната Ивана Проданова. Жената е настанена в Реанимацията и е на командно дишане.

Проф. Въжаров допълни, че други три жени, приети в болницата след взрива от 13 януари, вече са изписани и се подобряват.

По информация на кмета на града Иван Портних, към днешна дата 14 души от входа, в който се случи фаталният инцидент, вече са получили временен подслон от Общината. 36 са жилищата във входа, а обитаемите от тях са 30. 15 от апартаментите са сериозно засегнати. Още в първия ден след произшествието едно четиричленно семейство, чиито дом е сред опожарените, е потърсило помощ за настаняване. Създадена е организация за преглед на щетите и обследване в блока. В днешния ден е извършено разчистването на апартаменти, намиращи се до взривеното жилище на четвъртия етаж в жилищния вход. Още от днес е предвидено възстанвяване на ВиК инсталацията. Фирмата, която обследва сградата, е започнала разчистването на двата най-силно пострадали апартамента.

До момента вече има и строителни фирми, които са се отзовали на призивите за справяне с щетите във входа. Една от тях се е ангажирала да обследва състоянието на електрическата инсталация. Направена е комисия за конструктивна експертиза на сградата, като първоначалният оглед не показва съществени проблеми. Тъй като имотите са частни, отпускането на публични средства е по-сложно. Пострадалите семейства могат да кандидатстват за еднократна помощ в размер до 375 лева. Те могат да подадат и заявления към Дирекцията за социално подпомагане, също за отпускане на парична помощ.

В социалните мрежи граждани също създадоха страница за подпомагане на пострадалите хора от входа, в който стана инцидентът.

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

0
0