Строги мерки! Кипър въвежда комендантски час за ограничение на коронавируса

Комендантски час от 23:00 до 5:00 ч., събирания с до десет души, работа на заведенията за хранене до 22:30 ч., са част от новите спешни мерки в Кипър, които влизат в сила днес и ще останат до 30 ноември, съобщава МИА.
Мерките бяха взети на вчерашното заседание на кабинета, последвано от обръщение на кипърския президент Никос Анастасиадис, който заяви, че правителството е длъжно да предприеме допълнителни мерки „с надеждата, че гражданите ще реагират положително, за да избегнат по-строги ограничения“.
Новите мерки бяха обяснени снощи от министъра на здравеопазването Константинос Йоану, който заяви, че те са разделени в три категории: средносрочни мерки до 15 януари 2021 г., извънредни, до края на месеца и местни мерки.
В първата категория са мерките, които се прилагат за цялата страна и ще бъдат в сила до средата на януари следващата година.
Кината и театрите ще работят с 50% капацитет; Разрешено е да се провеждат конференции и събития с максимум 250 души, в съответствие с протоколите и да се поддържа разстояние от три метра между участниците, но без кафе паузи; в хранителни магазини (супермаркети, минимаркети, месарници и др.) и в аптеките, от началото на работното време до 9 ч. и от 13 до 14 ч. ще се обслужват само лица над 65 години и лица с увреждания, а използването на маска за всички над 12 години е задължително както вън, така и вътре.
Празненствата за сватби и кръщенета са забранени от 13 ноември и е разрешено само физическо присъствие на обяд или вечеря с максимум 150 души.
До края на месеца ще бъдат въведени спешни мерки, включително: разрешени събирания на обществени места и в домове за максимум десет души (включително деца); непълно работно време на заведенията за обществено хранене до 22:30 часа; до шест души на маса в ресторанти и кафенета; комендантски час от 23 ч. до 5 ч. сутринта; религиозните обреди не трябва да бъдат с повече от 75 души, разрешени са спортни състезания, но без публика.
В третата категория са местните мерки, които се прилагат за Лимасол и Пафос.
В допълнение, министърът на здравеопазването на Кипър заяви, че се препоръчва, когато е възможно, да се въведе работа от дома, служителите да имат различни почивки, разделени на групи, провеждане на срещи чрез видеоконференции.
От началото на епидемията в Кипър са регистрирани 5100 случая на Covid-19, от които 1135 през последната седмица и 34 души са починали.

The post Строги мерки! Кипър въвежда комендантски час за ограничение на коронавируса appeared first on Начало.

0
0