“Солвей Соди” спечели наградата на Организацията на обединените нации за устойчивост за 2023 г.

“Солвей Соди” беше избрана за Пионер на целите за устойчиво развитие (SDG) на Глобалния договор на ООН за 2023 г. в категорията “Големи национални и мултинационални компании” на престижна церемония, проведена на 19 септември 2023 г. на срещата на върха на лидерите в Ню Йорк.

“Солвей Соди” кандидатства за престижното отличие след като спечели националната награда на българската мрежа на Глобалния договор на ООН тази година, което даде възможност на компанията да се бори за световната награда.

Най-престижните световни отличия за устойчивост, зад които стои Организацията на обединените нации, отдават глобално признание на лидерите, които развиват бизнеса като сила за добро, поставят си амбициозни цели и въздействат върху своите организации и обществото в посока на устойчивото развитие.

Признанието за “Солвей Соди”, като глобален SDG пионер за 2023 г., е резултат от много конкурентен процес на подбор, при който редица заинтересовани страни, включително представители на Обединените нации, Борда на Глобалния договор, академичните среди и предишни SDG пионери, гласуваха, за да отличат приноса на компанията. „Да получиш награда, след такъв взискателен състезателен процес, е наистина доказателство за упоритата работа и ангажираността на всички служители да помогнат за постигането на целите за устойчиво развитие“, каза г-жа Санда Оджиамбо, главен изпълнителен директор на Глобалния договор на ООН.

Спирос Номикос, изпълнителен директор на “Солвей Соди”, приема тази награда като признание за целия екип на „Солвей“ и “Солвей Соди”, в който всички са „супергерои за устойчивост“. Амбициозният план на компанията е за намаляване на въглеродния отпечатък от производството с 40% до 2027 г., прекратяване на използването на изкопаеми горива до 2030 г. и постигане на климатична неутралност до 2050 г., който е изцяло в съответствие с програмата за устойчивост на Групата – „Един Солвей / Една Планета“.

Изпълнението на проектите в амбициозната Пътната карта за устойчивост и околна среда на компанията ще спомогне и за намаляване на въглеродните емисии на национално ниво. Следващата стъпка на “Солвей Соди” е да ускори постигането на целите си и да гарантира, че продуктите на компанията, които са от съществено значение за обществото, ще продължават да се произвеждат в България. За това е необходима силна административна подкрепа във всички области, за да може декарбонизацията на енергоемките индустрии в страната да се случи.

Престижната награда е резултат от непоколебимата отдаденост и въздействащи инициативи на компанията, демонстриращи как бизнесът може да играе ключова роля в стимулирането на положителната промяна и справянето с предизвикателствата пред устойчивото развитие.

Източник: fakti.bg

The post “Солвей Соди” спечели наградата на Организацията на обединените нации за устойчивост за 2023 г. appeared first on Начало.

0
0