След смъртта на двамата полицаи в Бургас е арестуван организаторът на канала за мигранти

Сириец, живеещ в Пловдив, е заподозрян като ръководител на канала, по който са минали чужденците, при чийто превоз загинаха двама полицаи в Бургас. Това съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Заподозреният е задържан при мащабна акция срещу каналджийството. По първоначални данни става дума за млад мъж, който има разрешение за пребиваване у нас и работи в голяма фирма в града.

Полицаите от Първо РПУ в Бургас Атанас Градев и Йордан Илиев загинаха преди няколко седмици при опит да спрат автобус, превозващ 47 нелегални мигранти от Сирия. Патрулката им бе ударена от рейса без опит за спиране. След трагедията бяха арестувани трима сирийци. Шофьорът Омар Андан твърди, че е 15-годишен, но според прокуратурата има доказателства, че младежът е пълнолетен и ще бъде обвинен като такъв.

Веднага след трагедията се появиха подозрения, че групата сирийци са използвали работещ отдавна канал. Вътрешният министър Иван Демерджиев призна, че има и данни за участие на служители на МВР.

Преди около три седмици

МВР и прокуратура са се впрегнали да работят за разкриване на канала след катастрофата в Бургас, разбра се от думите на Попов. Той обясни, че преди три седмици Демерджиев и главният прокурор Иван Гешев са разрешили съвместни съвещания между двете структури, намеквайки, че по-рано това не се е правело. На тези срещи била споделена оперативна информация за живеещия в Пловдив сириец. Така се стигнало до мащабната операция в няколко области във вторник.

„След като министърът заедно с главния прокурор дадоха възможност да органите да седнат, се заработи в екип. Беше споделена оперативна информация, нищо толкова лошо не стана, напротив“, коментира Попов.

Арестувани са още 12 души, допълни той. Сред тях има и българи. Освен това са били открити и 22 нелегални мигранти в Средец.

За 3 хил. евро

Цената за прекарване на мигрант от турската до сръбската граница е била 3 хил. евро, заяви прокурор Димитър Пехливанов. В схемата са участвали като шофьори хора от Харманли, Хасково и Средец, обясни той. Парите са били превеждани на живеещия в Пловдив сириец, а след това той ги разпределял между останалите.

Във вторник са били претърсени шест адреса в Пловдив, Харманли и Средец. Намерени са флашки, компютри, списъци и пари. Според Пехливанов арестуваният сириец е държал постоянна връзка с двама души в Турция. Те правели организацията от турска страна.

„Човекът от Пловдив се обажда на няколко лица от Харманли, Средец и Хасково, които му осигуряват автомобили и шофьорите. Те са по-често случайно набелязани лица от чуждестранен произход, има и българи, които взимат вече преминалите нелегално чужденци и се отправят към сърцето на страната, тук в Пловдив престояват и след това към Западна Европа“, заяви той.

По думите му каналът работи отдавна. Засега няма данни колко души са преминали през него.

В Сливен

Едновременно с операцията в Пловдив е проведена и акция в Сливен, съобщиха от тамошната полиция. При нея са арестувани деветима заподозрени в каналджийство. При претърсванията са иззети 10 автомобила, ползвани за превоз на чужденците. Открити са множество регистрационни табели.

Част от заподозрените са се опитали да избягат. Имало преследване преди ареста им.

Източник: mediapool.bg

The post След смъртта на двамата полицаи в Бургас е арестуван организаторът на канала за мигранти appeared first on Начало.

0
0