Светът се запасява с петрол

Търговските запаси от петрол и петролни продукти в света са нараснали през май спрямо април с 5 млн. барела, а в страните от ОИСР – с 15,2 млн. барела, но все още са под средните за пет години, според юлския доклад на International Energy Агенция (IEA).

„Глобалните петролни запаси се повишиха със скромните 5 милиона барела през май. Промишлените запаси в ОИСР нараснаха с 15,2 милиона барела до 2691 милиона барела, все още с 301,3 милиона барела под средната стойност за 2017-2021 г., подпомогнати от освобождаването на 32,1 милиона барела от държавните запаси, “, се казва в доклада.

МАЕ отбелязва, че по предварителни данни запасите в ОИСР са се повишили с 22 милиона барела през юни.

Довеждането на търговските запаси от петрол и петролни продукти в света до средно петгодишно ниво първоначално беше определено като цел на сделката ОПЕК+. От всички запаси страните по споразумението най-активно следят запасите в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

През 2021 г. обаче членовете на Алианса започнаха да се фокусират върху допълнителна цел – средната стойност на резервите за периода 2015-2019 г., тъй като петролните запаси бяха на необичайно високо ниво през почти цялата 2020 г.

Източник: fakti.bg

The post Светът се запасява с петрол appeared first on Начало.

0
0