Световна фирма откри инженеринг център в София (ВИДЕО)

0

0

Близо 200 софтуерни инженери ще работят в открития днес инженеринг център в София на световния доставчик на технологии и услуги Bosch. В него те ще разработват иновативни технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране и електромобилност. “Със сигурност може да кажем, че бъдещето на свързания свят, бъдещите решения за мобилност, свързаната индустрия и интернет на нещата ще носят отпечатъка на българската интелигентност. Има причина отскоро България да бъде наричана Силициева долина на Балканите. Това, което откриваме днес ще бъде основен център за привличане на умове“, каза по време на официалната церемония по откриването Михайл Болдижар, генерален директор на „Роберт Бош Инженеринг Център София“. Той поясни, че чрез проектите, които ще се реализират в центъра компанията ще се превърне в един от най-атрактивните работодатели в страната. „Заедно с решителността и страстта на младите софурени инженери ще успеем да полираме имиджа на Bosch до блясъка на диамант“, допълни той.

В центъра, който е своеобразен хъб, работят 200 висококвалифицирани софтуерни инженери. “Амбицията ни е да развием този бизнес и ще разчитаме много за привличане на млади таланти на университетите. Работим също така в сътрудничество с инженерните центрове на компанията в Будапеща и Клуж, както с водещи световни производители на автомобили. Като иновационен лидер и топ доставчик на автомобилния инженеринг, Bosch привлече в центъра специалисти със сериозен опит в областта на софтуерното инженерство. Не сме аутсорсинг. Целта ни е да използваме уникалния опит на българските умове“, каза Константин Конов, управляващ директор на „Бош Инженеринг Център София”.

На официалната церемония по откриването на центъра присъства и новият посланик на Германия в България Кристоф Айнхорн, който е само от три седмици в България, но демонстрира отлични познания на българския език. Той не пропусна да подчертае добрите отношения между Германия и България и да ги оприличи като „“силни като домашна ракия“. Премиерът Борисов, който преряза лентата на новия иновативен център благодари на новия посланик за топлите думи. Той припомни, че буквално допреди 7-8 години на мястото, на което днес се откри центъра, са се намирали стари военни казарми, а днес вече имаме изграден технологичен център в лицето на София Тех Парк. След това премиерът изпита новата технология, разработена от българските софтуерни инженери – автономно паркиране.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0