Рекордни добиви на българско злато

0

0

Двете мини на канадската компания Dundee Precious Metals у нас – „Ада тепе“ и „Челопеч“ отчетоха значителни добиви на злато през второто тримесечие на текущата година, независимо, че икономиката работи в едни от най-тежките си условия в резултат на пандемията от коронавируса. Първата мина отчита ръст от 503% през второто тримесечие на текущата годна спрямо същия период на миналата, а мината в Челопеч – 4%. Значителният ръст на първата се дължи на факта, че в периода април-май мината все още не работеше с пълен капацитет. Тя беше официално открита в края на август 2019 г.

Близо 800 000 тона руда са били изкопани през второто тримесечие на двете мини. Извлечени са 81.4 хил. унции концентрат, или 55% ръст на годишна база. За първата половина от годината увеличението на добитото злато е 62%.

Рудниците „Челопеч“ и „Ада тепе“ в България продължават да работят с пълен капацитет и не са прекъсвали дейността си, заявяват от DPM. „Към днешна дата DPM не е претърпял съществени смущения в дейността си в резултат на пандемията“, съобщават от канадската компания.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0