Разпространяват фалшиви съобщения за безплатна защитна екипировка covid-19. Министерство на здравеопазването призова да не се отварят файлове със съмнително съдържание

Не отваряйте файлове със съмнително съдържание и проверявайте информацията, призовава здравното министерство.

В Министерството на здравеопазването са постъпили множество сигнали за електронно съобщение с фалшиво съдържание, което граждани и организации получават на електронните си имейл адреси от името на здравното ведомство.

Манипулативната информация, която се изпраща от подател „label@gafood.hu”, гласи:

„Ние, Министерството на здравеопазването на България, в сътрудничество с правителството на България, искаме безплатно да разпределим безплатно маски за лице, респиратори, тестващи машини и друга защитна екипировка covid-19 на всички български регистрирани компании, координирани от Централния съвет на Здравни региони.

Попълнете приложената форма и се уверете, че точният брой служители и адресът на фирмата са написани на този формуляр“.

Министерството на здравеопазването на Република България информира всички български граждани, получили въпросния имейл, че съдържанието му е невярно и по никакъв начин не може да бъде обвързано с МЗ.

Впечатление прави, че в имейла се цитират несъществуващи държавни органи и нормативни актове, към имейла е прикачен файл със съмнително съдържание, който препоръчваме да не се отваря, отбелязват от здравното министерство.

За достоверност авторите на фалшивото съобщение са ползвали снимка на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, герба на Р България, реквизити от официалната интернет страница на Министерството на здравеопазването, както и подпис, който не е на здравния министър.

Министерството на здравеопазването остро осъжда подобен род спекулации и призовава всички български граждани да бъдат критични и да проверяват източниците на всяка информация, свързана с COVID-19, изтъкват от МЗ.

За фалшивия имейл, разпространен  от името на Министерството на здравеопазването, вече е уведомена Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Източник: Труд сн: илюстративна

The post Разпространяват фалшиви съобщения за безплатна защитна екипировка covid-19. Министерство на здравеопазването призова да не се отварят файлове със съмнително съдържание appeared first on Начало.

0
0