РАЗКРИТИЕ: Спипаха крадеца, задигнал 12 ценни картини от мазето на Любомир Левчев

0

0

Арестуван е крадецът, задигнал ценни картини от мазето на Любомир Левчев. За кражбата ПИК съобщи преди дни. „12 са платната, които са ни отмъкнали от мазето. И между тях не е картината, която покойният Светлин Русев ни подари“, обясни тогава Дора Левчева, съпругата на големия поет, чиито платна са откраднати. Кражбата е станала преди 19 април, а сигнал за нея е подаден от дъщерята на поета. 

Благодарение на добрата работа на екипа на V РПУ, извършителят на престъплението е задържан много бързо. Това съобщи гл. инспектор Ангел Папалезов, началник сектор „Културно-исторически ценности“, ГДНП. ГДНП се включва на следващия ден и „миналата седмица успяхме да открием и съберем доказателства за продажбата на 6 от откраднатите картини. В момента те са в V РПУ. Извършват се процесуални действия и съвсем скоро ще излезе по-подробна информация“.

Началникът на сектор „Културно-исторически ценности“, ГДНП, беше категоричен, че не става дума за организирана престъпна група, а за ситуитивни кражби на лица от криминалния контингент, които обикалят центъра на София.

Произведенията на изкуството са задигнати от хранилището им в мазето на кооперацията. Творбите са изрязани от рамките, навити на руло и изнесени. Рисувани са в периода от 56-а до 80-те години на миналия век и са изключително ценни. Дора Бонева е ученичка на Дечко Узунов и представител на експресивния реализъм. 

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

0
0