ПЪРВО В ПИК: Намериха златно съкровище в Девня – археолозите не спират да вадят монети, с които може… (СНИМКИ)

0

0

Златно монетно съкровище откриха археолози при проучването на древния град Марцианополис в землището на девненския квартал „Река Девня“, близо до Варна.

Извадените от земята 12 златни монети са на император Теодосий II (408-450 г.) а 13-ата е на съпругата му Елия Евдокия. Те са били укрити при унищожаването на Марцианопол от хуните, обясни ръководителят на археологиеската експедиция д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна.

От няколко години държавата и Община Девня съвместно отпускат средства за разкопки в историко-археологическия резерват „Марцианополис“, като досега се проучваше инсулата (карето) западно от Музея на мозайките. Мястото, на което е открита сензационната находка, е ново и се намира в района на болницата. 

„Трябват ни още средства, за да разширим разкопките. Държавата отпусна 19 000 лева, но те ще се окажат недостатъчни, защото се налага да продължим извънредно с археологическите проучвания“, каза д-р Кузов.

В ранния следобед днес намерените златни монети в Девня станаха 14, съобщи „Девня древна и модерна“. С откритите по-рано 12 монети човек днес може да си купи два чисто нови леки автомобила от марката „Майбах“. Това заяви ръководителят на археологическата експедиция д-р Христо Кузов.

Междувременно стана ясно, че Министерството на културата спешно ще отпусне още средства, за да разшири археологическото проучване в резервата „Марцианополис“. Община Девня предприе незабавни мерки, за да обезпечи района на златното съкровище с камери и прожектори.

Това е второто монетно съкровище, на което се натъкват археолозите в землището на кв. „Река Девня”. През 1929 година там случайно е открито едно от най-големите съкровища в историята на света. Тогава са изровени два големи глинени съда за съхранение на зърно, пълни с римски сребърни монети от I в.пр.Хр. до III в.  В съкровището имало над 100 000 сребърни римски монети (около 350 кг.), повечето от времето на Марк Антоний.

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

0
0