Проф. Кантарджиев прогнозира: Нов пик до края на месеца, ако не се спазват мерките

Все по-малко области у на имат намаляване на случаите.  През последните дни се наблюдава тенденция на увеличаване на заразените, доказана е и циркулацията на английския щам. Всичко това трябва да ни държи нащрек. Това коментира проф. д-р Тодор Кантарджиев в ефира на БТВ.

Той категорично заяви, че трябва да се спазват мерките, да се носят маски и да не се събират хората на различни чествания или празници.

„У нас няма полицейски час, нито пък трябва да се обаждаш по телефона да попиташ дали можеш да си купиш хляб. Трябва само да носим маски“, заяви още Кантарджиев пред БТВ.

Той категорично заяви, че маските, които имат клапан не са ефективни и най-вече не предпазват околните, тъй като издишания въздух излиза.

Относно ваксините, според професора на българина трябва да му се каже, че няма ваксини и тогава ще му се засили интереса.

„Ако се каже, че са ограничени бройки и ще трябва да пускате връзки, за да се ваксинират, то веднага ще се извият опашки. На мен постоянно ми звънят хора, далечни познати или просто такива, които са ми намерили телефона, и питат дали може да се прередят и да се ваксинират по-скоро“, каза още Кантарджиев.

Той заяви, че към момента е доказано, че имунитетът след прекаран коронавирус се запазва една година.

„До края на месеца можем да имаме нов пик на заразените, ако хората не спазват мерките и продължават да се струпват по молове и по други обекти на закрито и имат подигравателно отношение към маските.  Ако, обаче хората спазват разстояние и носят маски, може би ще има повишаване на случаите, но в никакъв случай нова вълна“, каза още професорът.

В момента най-натоварени са болниците в Бургас, Сливен и Кюстендил, но все още има достатъчно капацитет.

The post Проф. Кантарджиев прогнозира: Нов пик до края на месеца, ако не се спазват мерките appeared first on Начало.

0
0