Проф. Ангелов: Новият щам на COVID-19 се предава по-бързо

Днес е свикан извънреден Европейски съвет, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Лидерите на страните-членки ще обсъдят общи мерки за Европейския съюз срещу разпространението на новия щам на COVID-19. Ангелов, заедно с вътрешния министър Христо Терзийски, дадоха извънреден брифинг на Летище София в 3 часа тази нощ, предаде БНТ.

Последните три самолета от Великобритания кацнаха у нас през нощта на летищата в София, Пловдив и Варна. Въпреки забраната за полети от Острова, която влезе в сила от полунощ, за тези самолети беше направено изключение.

Последният самолет от Лондон кацна на Летище София пет минути преди 3 часа през нощта.

Освен в София, летищата във Варна и Пловдив също са приели два самолета от Острова след полунощ, въпреки забраната. Здравният министър обясни, че това е единственото изключение.

„Твърдо сме решени да опазим границите на България от новия щам на коронавируса и да запазим колкото се може повече хора здрави докато дойде ваксината, за да могат съответно те да придобият необходимия имунитет и да се справят с вирус. Това, което знаем със сигурност за новия щам на вируса, са две неща – първото е, че той се предава по-бързо и второ е, че той се влияе от новата ваксина, която започваме да правим в България на 27 декември“, каза проф. Костадин Ангелов.

На въпрос кое налага последните три полета след полунощ от Великобиратания да кацнат у нас, здравният министър каза: „Тук сме, за да направим проверка как влизат всички пътници на територията на България“, каза той. „Изключението е именно това, че за тези полети българските граждани вече бяха по летищата. Беше невъзможно да бъдат канселирани и трябваше да се приберат у нас. Това, че това са единствените причини, които са ни водили при вземането на това решение“, допълни още.

След издаването на заповедта за задължителна 10-дневна карантина на пристигащите от Великобритания у нас със самолети от Острова са пристигнали общо 667 пътници.

„Всички са карантинирани, с изключение на осем, които не желаят да бъдат карантинирани и в транзитни зони ще изчакат полети за обратно. Това са шестима граждани на Великобритания. Една българска гражданка и един гражданин на Австралия, които ще изчакат съответни полети за връщане“, каза Христо Терзийски, министър на вътрешните работи.

Отказалите карантина са кацнали с полетите на Летище София снощи между 20 и 21 часа.

От полунощ са затворени и сухопътните граници за пристигащи от Великобритания. През тях ще бъдат допускани само български граждани, които са тръгнали от Острова, както и такива със статут на постоянно пребиваващи.

„Гранична полиция ще прави съответните проверки в информационните масиви и ще установява факти и обстоятелства относно движението на всеки един, който влиза в страната“, каза вътрешният минитсър.

Министър Костадин Ангелов допълни, че се очаква да има общи действия на Европейски съюз срещу разпространението на новия щам.

„Знаете, че има свикан извънреден съвет на ЕС. Така че колегите ще заседават и ще вземат решения, които да са в действия, валидни за цялото пространство за всички държави членки“, заяви проф. Ангелов.

The post Проф. Ангелов: Новият щам на COVID-19 се предава по-бързо appeared first on Начало.

0
0