Проф. Ангелов: Ваксините пътуват към България

COVID ваксините пътуват към България и ще са в страната, или на 25 декември вечерта, или на 26-ти сутринта. Това каза пред БТВ проф. Костадин Ангелов. Имало вероятност той да е първият ваксиниrан, но това ще се реши ден по-рано от ваксинационния щаб, поясни здравният министър. В първата фаза от ваксинирането дози ще получат хората на първа линия – лекари, фармацевти, стоматолози и пр. Втората фаза включва държавните служители, а във фокуса на третата фаза ще са възрастните хора.

Приоритет на министерството е българските граждани да бъдат информирани за ваксината, коментира още Ангелов. Той обяви, че в дните между Коледа и Нова година ще се проведе мащабна информационна кампания, а от днес вече е достъпно и пълното описание на препарата в два варианта – за медици и лица, специализирани в материята, както и за редови граждани, които нямат тесни познания в областта.

По думите на здравния министър всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще може да го направи. Това обаче най-вероятно ще стане в следващите месеци, а заявки ще се подават при личните лекари, които от своя страна ще преценяват дали даден пациент има прoтивопоказания за поставяне на ваксината. „Първата ваксина, която е излязла, е показана за лица над 16 години. Кратката характеристика и информацията за пациента отговаря на всички въпроси. Вече няма място за страх“, увери проф. Ангелов.

От разговора стана ясно още, че ваксината предпазва и от новия щам на COVID-19, заради който България временно спря полетите от и до Великобритания. По-рано през деня обаче заповедта беше отменена, а здравният министър обясни, че по-рано информацията за новия щам е била оскъдна, а сега се знае, че той протича не по-различно от разпространената вече инфекция.

Проф. Ангелов не потвърди информацията, която се появи в редица световни медии, а именно, че новият щам заразява и деца – групата, която досега беше неподатлива на COVID-19. „Информацията, която имаме е, че този вирус може да се контролира по начина, по който се контролира и сега. Препоръките са, че трябва да се разрешат пътуванията между държавите. Трябва да се въведе представяне на PCR тест 72 преди пътуването и разбира се този пътуващ човек да се постави под 10-дневна карантина. Тъй като в момента са празници, ние не можем да оставим българските граждани в Англия. Ние трябва да покажем цялата грижа“, обясни здравният министър. Той не даде конкретика – кога ще бъдат разхлабени мерките, като заяви, че всичко зависи от темповете, с които се разпространява заразата.

The post Проф. Ангелов: Ваксините пътуват към България appeared first on Начало.

0
0