Профсъюз в Тунис: Не приемаме неясната политическа посока на страната, демокрацията е в опасност

Влиятелен профсъюз в Тунис обяви днес, че повече не приема неясната политическа посока на страната, заради едноличното управление и от страх за бъдещето на демокрацията, предаде Ройтерс.

Направените коментари са първа критика от страна на профсъюза с един милион членове на първоначално подкрепяните от него действия на президента Каис Сайед, който разпусна тунизийския парламент миналата година.

„Вече не приемаме сегашната неясна посока и едноличното управление, което крие неприятни последствия за страната и демокрацията“, заяви пред хиляди свои привърженици лидерът на „Общия съюз на трудещите се в Тунис“ Нуредин Табуби.

След като разпусна парламента Каис Сайед започна да управлява с укази. През лятото се проведе референдум, с който беше одобрена нова конституция на Тунис. На 17 декември предстоят избори за парламент, който ще има значително по-малко правомощия.

Повечето политически партии в Тунис обявиха, че ще бойкотират вота и са против преминаването на изборната комисия под контрола на президента. Противниците на Сайед определиха действията му като преврат и организираха редица улични протести. Президентът от своя страна твърди, че тези мерки са необходими за спасението на Тунис.

Източник: fakti.bg

The post Профсъюз в Тунис: Не приемаме неясната политическа посока на страната, демокрацията е в опасност appeared first on Начало.

0
0