Предупреждение: Зачестяват опитите за измами по телефона преди празниците

Преди празниците зачестяват опитите за измами по телефона. Това предупреди началникът на сектор „Измами“ в ГД „Национална полиция“ Златка Падинкова пред Нова тв. 130 са довършените телефонни измами от началото на годината до края на ноември, което е малко над 10% от общия брой измами. Регистрират се голям брой, но малко от опитите за телефонни измами са довършени докрай. Над 60-70 хиляди лева е най-голямата измама за изминалата година. Тя е била комбинирана – полицейска операция с обаждане от доктор, който твърди, че близък или роднина на жертвата е претърпяла инцидент и е необходима спешна операция.

Когато има осъдителни присъди, хората успяват да получат парите си, обясни Падинкова. В условията на предварително споразумение измамниците също са склонни да възстановят парите, за да намалят присъдата си.В класическите телефонни измами са българи, които към момента действат от територията на Румъния. Все по-чести обаче стават онлайн измамите. Фалшиви призовки са изпращани по имейл. Това е масова фишинг атака към български потребители на електронна поща, разказа още Падинкова. В тези призовки се описва, че срещу лицето, получател на съобщението, ще започне наказателно преследване за детска порнография, кибер порнография, педофилия. Идеята е да се провокира човекът да отговори на въпросния имейл.

Към имейла има прикачено съобщение, за което се стремят да изглежда като истински документ. На този етап постъпилите при нас сигнали са само за опити, нямаме данни да са предприети някакви действия. Ние съветваме да не отварят тези имейли, да не отварят прикачения файл или ако има прикачен линк, обясни Падинкова. Класическата цел на фишинга е придобиване на информация, особено на картова и банкова такава, която да се използва след това. Повечето са изпращани от чужбина, българският не е толкова добър, по-скоро се използва онлайн преводач, както и лога. Националната полиция призовава лично или по телефон, а не по имейл, допълни Падинкова. Тя предупреди, че често има онлайн измами и за закупуването на дърва или други продукти по интернет. Затова препоръча плащането да е с наложен платеж и преглед на стоката.

The post Предупреждение: Зачестяват опитите за измами по телефона преди празниците appeared first on Начало.

0
0