Пращат гимназисти на военна подготовка

Ученици от 8. до 10. клас от близо 2000 школа в страната ще могат да се обучават в патриотични традиции и военна подготовка по нова национална програма, която ще се осъществява от следващата учебна година, заедно с Министерството на отбраната. Тя е качена от просветното ведомство за обществено обсъждане и е предвидено да има бюджет от половин милион лева.

В документа са описани два модула, като първият ще е посветен на проекти за изследване на историческото минало на българската армия, както и за тържествено отбелязване на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май.

Вторият модул ще е грижа на военното министерство и ще представлява национален форум за обучение по военна подготовка, който ще се проведе в НВУ “Васил Левски” във Велико Търново,пише труд.

В него ще участват 33 отбора по 10 участници, излъчени от училищата от всички области в страната. Те ще имат определен брой часове за теоретична и за практическа подготовка по устав за войскова служба на въоръжените сили, видове специфична подготовка, военна топография и история.

Изискването ще е учениците да са клинично здрави, удостоверено с медицинска бележка. Уроците ще са предимно навън, и само при необходимост в кабинетите на НВУ.

The post Пращат гимназисти на военна подготовка appeared first on Начало.

0
0