ПП върна мандата – не събра 121 депутати за подкрепа на нов кабинет (обновена)

От „Продължаваме промяната“ върнаха неизпълнен мандата за съставяне на правителство, който им беше връчен преди седмица от президента Румен Радев.

„Господин президент, за съжаление ние не успяхме да съберем достатъчно подкрепа, за да изпълним политиките, които едно правителство би искало да направи. Така че връщаме мандата неизпълнен“, каза Асен Василев.

В отговор президентът посочи, че преди една година гражданите са повярвали, че „България може да се управлява по друг начин“.“Оттегленият кредит на доверие към кабинета не може и не трябва да изчерпва обществените усилия за изграждането на прозрачно и отговорно към гражданите управление. Вярвам, че мисията да променим страната си е историческа и колкото и да е трудна, българите ще го постигнат. Благодаря на онези от вас, които работиха с мисъл за родината“, каза Радев.

Президентът посочи още, че очаквам правителството в оставка да разработи и подготви за внасяне в парламента законопроектите, които са необходими за плана за възстановяване. Той добави, че следващата седмица ще обяви кога ще връчи втория мандат за съставяне на правителство. „И очаквам това време да бъде оползотворено от правителството и от парламента“, добави той.  

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPresidentRumenRadev%2Fvideos%2F2713204562157353%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

„В този парламент успяхме да стигнем до 117 депутати, които са готови да подкрепят нашата програма и политика. Надяваме се при следващи избори допълнителните 4 депутати да бъдат избрани от народа и да можем да реализираме намеренията си“, каза по-рано проектопремиерът Асен Василев по време на пресконференция в Народното събрание. На нея присъстваха още премиерът в оставка Кирил Петков, председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров, както и бившият председател на парламента Никола Минчев.

До момента официално се знаеше за подкрепата на общо 115 народни представители – от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, БСП и шестимата отцепници от ИТН. От изказването на Асен Василев не се разбра кои са новите двама народни представители, които са били склонни да подкрепят негов кабинет.

 От ПП през последните дни няколкократно заявиха, че ако не осигурят поне 121 гласа, няма да предлагат правителство.

Василев заяви, че преди ден е станало ясно, че не може да се очаква подкрепа от депутатите от „Има такъв народ“.  Попитан дали от ПП биха подкрепили трети мандат, ако той бъде даден на БСП или „Демократична България“, Василев отговори: „Нека не се занимаваме с хипотези днес“.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbtvnews%2Fvideos%2F1716454905374284%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Това, че желаната от тях подкрепа не е осигурена беше очаквано, защото по-рано премиерът в оставка Кирил Петков каза, че партията му най-вероятно ще върне неизпълнен мандата за съставянето на правителство. Тази прогноза той направи от Гърция, където участва в официалната церемония по повод приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция – България (IGB).

България не е пред газова криза, единственият голям проблем в момента е, че влизаме в политическа криза, коментира той.

„Толкова много осъзнаваме тежестта на отговорността която имаме, че тази сутрин всички наши депутати се опитаха да комуникират с депутатите от „Има такъв народ“. До този момент мисля, че мандатът ще бъде върнат без подкрепа от 121 души, каза Петков. Ще подкрепим всичко, но няма да допуснем преговори с Делян Пеевски, Бойко Борисов и Слави Трифонов“, допълни той.

По думите му се изпускат редица шансове – законопроектите, нужни за Плана за възстановяване и устойчивост, промените в КПКОНПИ и т.н.

Оттук нататък, ако има служебно правителство, отговорността отива изцяло в него, уточни премиерът в оставка. 

Предстои в 17 часа Василев да върне на президента получения преди седмица първи мандат за съставяне на кабинет. 

През изтеклата седмица ПП, БСП, „Демократична България“ и шестима напуснали ИТН депутати договориха управленска програма с хоризонт до края на годината.  Междувременно в парламента продължиха задочните пререкания между ПП и ИТН дали партията на Петков и Василев е отправила официална покана за преговори към партията на Слави Трифонов, която миналия месец свали правителството.

„Все още продължаваме да разговаряме. Очакваме всеки, който иска да окаже подкрепа на правителството, да разговаря с нас“, коментира в петък сутринта председателят на грепата на ПП Андрей Гюров.

Вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов от ДБ обяви по Нова тв, че от ПП са поканили групата на ИТН на среща, но такава не се е състояла.

Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов каза пред журналисти, че „официална писмена покана от ПП за разговори не сме получавали“.

„Устна покана мога и аз да ви отправя и какво от това, то си има правила и приличие, посочи той. Но дори и да бяха изпратили вчера, щеше да е много закъсняло в ситуацията, в която те сами се поставиха“, допълни Йорданов, чиято партия бе поставила условие ПП да не номинира за премиер нито Кирил Петков, нито Асен Василев.

До сегашната криза се стигна, след като кабинетът на Кирил Петков подаде оставка заради успешен вот на недоверие, внесен от ГЕРБ и предшестван от оттегляното на ИТН от управляващата коалиция.

След провала на настоящия първи мандат за правителство в 47-то Народно събрание, президентът е задължен да връчи втория мандат на втората политическа сила ГЕРБ, която обяви твърдото си намерение да не прави опити за формиране на ново управление, тъй като предпочита избори. Третия мандат президентът може да връчи на избрана от него политическа сила, след провеждане на консултации. Засега желание да получат мандата и да се опитат да направят правителство са заявили ИТН, а от днес – и „Демократична България“.

Ако и третият опит пропадне, президентът Румен Радев ще насрочи дата за предсрочни избори през есента, ще разпусне парламента и ще назначи служебно правителство, което най-вероятно ще ревизира курса на страната в полза на Москва.

*Очаквайте подробности

Източник: mediapool.bg

The post ПП върна мандата – не събра 121 депутати за подкрепа на нов кабинет (обновена) appeared first on Начало.

0
0