Почна се! Блокират цяла България, няма връщане назад

Предложението на правителството за освобождаването на вноса от Украйна заплашва цялото българско земеделие с унищожение. Това коментира пред Радио Стара Загора Георги Радев, заместник-председател на управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите. По думите му управляващите убиват българското земеделие и затова всички сектори и браншови организации подкрепят предложението на Националната асоциация на зърнопроизводителите за национален протест.

„Те заплашват цялото българско земеделие с унищожение. Голяма част от колегите започнаха да си продават стопанствата, защото няма как да си платят рентите дори.  Не само ние зърнопроизводителите, млека, фуражи, всички говедовъди, животновъди, всички ще тръгнат и този път ще стане нещо много страшно“, каза Радев.

Денков с първи коментар за скандала, който разтърси страната

През утрешния ден асоциацията ще обсъди протестните действия и ще организира щаб с всички организации, които ще вземат участие.

„Ще блокираме цялата държава. Тези хора нямат работа в управлението на страната. Земеделието става заложник на няколко празни глави, които не мислят за собствената си държава, а мислят за собствения си джоб. Става въпрос пет човека да си напълнят джобовете и искат да унищожат земеделието. Ще ни докарат дотам скоро цялата страна ще се събуди затворена, защото от нашето производство зависи храната на нашата държава“, каза Георги Радев.

По-рано днес министър-председателят Николай Денков коментира, че освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки и инфлацията у нас, което ще подпомогне хората с най-ниски доходи и ще увеличи приходите в бюджета от внос и износ. Според Георги Радев практиката показва, че досега цените не са намалявали дори и когато вноса не беше ограничен.

„Досега като влизаше украински внос нещо да е поевтиняло в тази държава?“, попита риторично заместник-председателя на управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Междувременно Асоциацията на земеделските производители в България ще призове всички свои членове да се присъединят към протестните действия на своите колеги в цялата страната.

„На извънредно заседание на Управителния съвет на АЗПБ се взе решение да бъдат подкрепени протестните действия на зърнопроизводителите в страната“ ,заяви Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ. След решението на Комисията по икономическа политика и иновации от вторник за отмяна на забраната за внос от Украйна, в страната се подготвя общонационален земеделски протест.

Огромен скандал заради украинското зърно, земеделският министър държан на тъмно, България скоро може да пламне!

Предстои депутатите в Народното събрание да гласуват Проект на решение за позицията на България относно удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. Решението, което ще вземат народните представители, ще определи последващите действия на земеделските производители и това дали ще се стигне до ефективни протестни действия.

„Ако Народното събрание реши безпрепятствено да допусне зърно и други селскостопански стоки от Украйна, обрича на ликвидация собствените си земеделски производители“, коментира Върбанов. /Блиц.бг/

Снимката е илюстративна

The post Почна се! Блокират цяла България, няма връщане назад appeared first on Начало.

0
0