Починалата туристка и двамата й спътници тръгнали към Триглав в мъгла и без екипировка

  • Дори успели да се свържат с хижаря от „Триглав“, но въпреки неговите напътствия по телефона тримата туристи така не налучкали вярната посока
  • Екипировката им също не била подходяща за суровите условия в планината

Спасените при акцията вчера  сутрин в Стара планина двама туристи – мъж и жена, както и починалата тяхна спътница, са от Габрово, съобщава „24 часа“ от планински спасители. Общото състояние на двамата спасени е добро, а причините са смъртта на едната от жените ще се изяснява тепърва чрез аутопсия на тялото й.

За тримата се знае, че са на възраст между 50 и 60 години. Те стигнали с автомобил до местността Узана от северната страна на планината и поели пеш към хижа „Мазалат“. След като стигнали дотам, решили да продължат към хижа „Триглав“, макар че вече било тъмно, а времето лошо – студено и мъгливо. По пътя се объркали. Дори успели да се свържат с хижаря от „Триглав“, но въпреки неговите напътствия по телефона тримата туристи така не налучкали вярната посока. На всичкото отгоре и екипировката им не била подходяща за суровите условия в планината.

Докато вървели, едната от жените казала, че й е лошо и че не може да ходи повече. Другите двама останали до нея, а към 2,30 часа подали сигнал на телефон 112, че бедстват. Спасителната акция започнала към 5 часа, в нея се включили спасители от Карлово и Калофер с високопроходима техника. Мястото на туристите било локализирано по клетките на мобилните им телефони, чиито батерии по-късно паднали.  Когато към 8 часа тази сутрин спасителите стигнали до групата, едната от жените вече била починала. Другата жена и мъжът успели на собствен ход да стигнат до джиповете на спасителите, които ги свалили до село Тъжа в община Павел баня от южната страната на Стара планина.

The post Починалата туристка и двамата й спътници тръгнали към Триглав в мъгла и без екипировка appeared first on Начало.

0
0