Под 6% от фирмите са се възползвали от антикризисните мерки през юли

0

0

Едва под 6% от бизнеса са се възползвали от правителствените мерки за работещите през юли.
Мярката „60/40“ не е припозната от около 90% от запитаните – това показват данните от изследване на Националния статистически институт сред предприятия в 10 сфери на производството и услугите.

Интересът не е много по-различен през предишните месеци. От май насам все по-малко компании признават, че използват държавните мерки за служителите си.

Най-честата стъпка в кризата е пускане на работниците в платен отпуск. Това са направили близо 1/5 от запитаните предприятия. Два пъти по-малко са прибегналите и до неплатената почивка. Почти равен е делът на компаниите, които са имали съкращения или са наели нови хора. За изследвания период най-засегнати са били в сферата на културата, спорта и развлеченията (44,6%). Съществен спад се отчита и при търговията, транспорта и ресторантьорството (36,6%) 

За юли спрямо юни приходите от продажби на стоки и услуги са намалели за повече от една трета от анкетираните фирми. 

По отношение на хотелиерите и туроператорите у нас, НСИ отчитат, че малко над половината са съгласни да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации заради пропаднали почивки. 64% от запитаните имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 50% –  на нощувката. 

През юли малко над 30% от фирмите в сферата на туризма са отчели увеличение на приходите си, спрямо миналия месец. Близо 11% от бранша предвиждат временно да преустановят дейността си, а почти половината планират да продължат да работят, но с намален капацитет. 

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0