Пилотът на разбилия се Су-25 край Безмер отива на съд

Български изтребители Су-25.

Военно-окръжна прокуратура – Сливен внесе в Сливенския военен съд обвинителен акт срещу пилота на щурмови самолет Су-25, който се разби на 28 септември 2022 г. на летище „Безмер„. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Пилотът на самолета – старши офицер с инициали П.Д., е обвинен, че при изпълнение на бойно упражнение за полет и кацане в двойка като втори самолет (воден), е нарушил конкретни правила по техниката на пилотиране и е допуснал управлявания от него самолет да навлезе в образувана от самолета на водача вихрова въздушна спътна следа. Това нарушение, според експертите, е довело до промяна на полетната ситуация, която за много кратко време (части от секундата) прераснала от сложна в аварийна, тъй като самолетът започнал неконтролирано снижение с наклон наляво.

Обвиняемият офицер катапултирал от машината в последния възможен безопасен момент от полета, което е спасило живота му. Щурмовият самолет продължил полета си надолу с малък наклон наляво и се разбил при срещата със земната повърхност, като едновременно с това се запалил. При аварийното приземяване пилотът е получил различни по степен контузии и наранявания, представляващи в своята съвкупност една лека и една средна телесни повреди.  Пълното разрушаване на бойния самолет, допуснато по непредпазливост от пилота, е довело до значителни имуществени вреди за Военновъздушните сили. Изготвената по досъдебното производство експертиза сочи, че вредите са за над пет милиона лева.

В хода на разследването са събрани множество доказателства, като са извършени огледи на местопроизшествието, изготвени са редица експертизи с участие на авиоексперти и други специалисти по военна техника, разпитани са повече от 25-ма свидетели, анализирани са видеозаписи, изискани са документи и са иззети веществени доказателства. Предстои делото да бъде насрочено във Военния съд в Сливен. /в.труд

The post Пилотът на разбилия се Су-25 край Безмер отива на съд appeared first on Начало.

0
0