От понеделник! По-тежки наказания за скорост, пили шофьори, рисково изпреварване (Обзор)

  • Ще отнемат точки и за каране в аварийната лента
  • Гражданин промени наредбата, след като предложи по-големи санкции за технически неизправните автомобили
  • Най-голямо е увеличението за превишаване на скоростта в населените места

За сядане зад волана с алкохол в кръвта, неправилно изпреварване, каране с превишена скорост и возене на деца, без да са подсигурени, вече ще се отнемат повече контролни точки от талона на шофьора.

Проектът на наредбата на МВР бе публикуван в “Държавен вестник” в петък и влиза в сила в понеделник.

Една от новостите е отнемане на точки за движение в аварийните ленти по магистралите. Досега за това нарушение нямаше подобна санкция, вече ще се отнемат по 10 точки. Има и допълнителни наказания – лишаване от право да се шофира за 3 месеца и 1000 лв. глоба.

С 15 вместо досегашните 10 точки ще се простят шофьорите в насрещното платно по магистралите и скоростните пътища. За повторно нарушение ще се вземат още 20 точки.

Любителите на рисковите изпреварвания там, където не е позволено, също ще топят по-бързо точките си. Досега им отнемаха по 10, вече ще са 13. За минаване през жп прелез при спусната бариера санкцията става двойна – от 5 на 10 точки.

Най-голямо е увеличението за превишаване на скоростта в населените места, където максималната е 50 км/ч. Досега на нарушител се отнемаха по 12, предвижда се да станат 18 контролни точки. Ако бъде хванат втори път да превишава скоростта, отнетите точки ще са 21. За системните нарушители на скоростния режим в населените места – 26 точки, колкото имат новите шофьори.

The post От понеделник! По-тежки наказания за скорост, пили шофьори, рисково изпреварване (Обзор) appeared first on Начало.

0
0