Отбелязваме Кръстовден

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век от майката на император Константин Велики – Света Елена. Частица от него е изпратена в Константинопол, а друга част е положена в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим. На 14 септември 335 г. този храм е осветен тържествено и кръстът е изнесен за поклонение на хиляди вярващи.

От този ден насам денят се чества като Въздвижение на Светия Кръст Господен, известен още като Кръстовден. В София също се съхранява частица от Кръста, в храма „Въздвижение на Светия Кръст Господен“, който днес отбелязва храмовия си празник. На Кръстова гора, стотици вярващи ще посрещнат празника с благоговение и надежда за изцеление на болни и страдащи. По традиция, на Кръстовден се спазва строг пост и се прави водосвет. Свещениците освещават домовете и харманите за благословение и плодородие.

В някои райони на страната празникът е свързан и с началото на гроздобера или зимната оран и сеитба. Народът ни вярва, че на Кръстовден денят и нощта се изравняват, а слънцето тръгва назад към зимата. Кръстовден е и имен ден за всички, които носят името Кръстьо, Кръстан, Кръстанка, Кънчо, Ставри и др.. Честит празник и имен ден на всички, които го отбелязват!

The post Отбелязваме Кръстовден appeared first on Начало.

0
0