Онлайн компания събира по 2 лв. такса за доставка заради коронавирус

Компанията за електронна търговия EMAG събира незаконна такса от 2 лв. при лична доставка заради коронавируса. Това установи проверка на Асоциацията за защита на потребителите след сигнали на граждани. От АЗП призоваваме Комисията за защита на потребителите да провери незабавно случая. В първия работен ден на новата седмица председателят на АЗП Пейо Майорски ще внесе официално сигнал в тази връзка, тъй като това е скандално поведение след като България не е в извънредно положение от 13 май 2020 г. и вече почти всички сектори работят. Действията на търговеца са некоректни спрямо потребителите в ситуация на икономическа стагнация по време на световна пандемия.

Таксата от 2 лв. се събира за обработка на плащане при доставка от EMAG. Такава не се дължи ако платиш с банкови карти. Плащането при доставка е свързано с начисляването на допълнителна такса. В периода на повишен Covid-19 риск, избягването на контакт с пари в брой е препоръчително, се вижда от сайта на фирмата. Преди месец прокуратурата обяви, че всички компании, които извършват куриерски и спедиторски услуги, ще бъдат проверени след установен случай на неправомерно начислявана такса „Коронавирус“.

Призоваваме контролните органи да следят за некоректни практики, чрез които потребителите се задължават да плащат неправомерни допълнителни такси. При констатиране на порочни практики следва да бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения. Гражданите могат да подават сигнали до Асоциацията за защита на потребителите.

The post Онлайн компания събира по 2 лв. такса за доставка заради коронавирус appeared first on Начало.

0
0