Непалци и индийци ще ни обслужват през това лято на Черноморието

Близо 25 000 работници ще внесе България за тазгодишния летен туристически сезон. Това ще са индийци, непалци и бангладешци. Отново ще ни обслужват и служители от Беларус, Молдова и Украйна.

Какви са заплатите по морето през този сезон? Средната заплата ще е около 2000 лв., коментират от туристическия бранш. Началната заплата е 1500 лв. като за определени позиции може да достигне 2500-3000 лв.

Средното брутно възнаграждение за камериерки е 1000 лв. Сервитьорите и готвачите ще получават съответно 1500 лв. и 2000 лв. Месечната заплата на аниматор е 2500 лв. А заплатата от 3000 лв. ще е за работещите като администратори.

От бранша са изчислили, че поскъпването на летните почивки за туристите ще е между 5% и 10%, а за заплатите на работещите в сектора през летния сезон ще е с около 10% по-висок спрямо миналия.

Липсата на персонал остава най-големия проблем. Той засяга както големите хотелски комплекси, така и малките семейни места за настаняване. Малка къща за гости в курорт на южното Черноморие признава, че е принуден да работи само през лятото, тъй като не може да намери персонал. Ако намери такъв, то той е на възраст между 60-65 години. Собствениците признават, че млади хора не желаят да работят в туристическия сектор.

Източник: fakti.bg

The post Непалци и индийци ще ни обслужват през това лято на Черноморието appeared first on Начало.

0
0