Невиждан срив: коронавирусът зарази и петрола

0

0
Какво се случи на пазарите?

Заради кризата с Ковид-19 цените на петрола паднаха драстично през последните няколко седмици. Появиха се разногласия между страните от ОПЕК и другите производители. Същевременно в началото на седмицата някои договори за доставка на петрол изтекоха. Складовете са пълни и нови поръчки няма, за да се освободи капацитет. Затова в понеделник цената на американския суров петрол се срина под нулата.

Цените на петрола зависят основно от търсенето и предлагането. Затова в период на икономическо затишие, предизвикано от пандемията, търсенето, а съответно и цените са в състояние на свободно падане. Компаниите поръчват по-малко петрол, самолетите не летят, а потребители си стоят вкъщи и не карат автомобилите си.

Кои договори предизвикаха ценовия шок?

Т.нар. фючърси за месец май изтекоха на 21 април. Това означава, че тези, които разполагат с договори към тази дата, ще получат обвързаните с тях доставки. Полученото количество петрол постъпва в съответните съоръжения за съхранение, за чието ползване се плаща. Доставките за май вече са планирани, но резервоарите са пълни и цената за складирането се увеличава. Ето защо инвеститорите бягат от тези договори, вследствие на което цените паднаха под нула долара.

Защо е засегнат предимно американският сорт петрол West Texas Intermediate (WTI)?

Петролът в САЩ се дистрибутира от Оклахома. Най-голямото в света съоръжение за съхранение на нефт се намира там и доставките се извършват от него. Но там няма свободни складови пространства. Складирането в момента струва около десет долара за барел, а цената вероятно ще продължи да се покачва. Европейският суров петрол от сорта Брент разполага с повече алтернативи за складиране.

Какви са последиците за компаниите в бранша?

Ако цените се останат толкова ниски, това може да доведе до просрочване на заеми и до повишаване на безработицата. В САЩ цялата фракинг индустрия е на ръба на пропастта заради спадналите цени. Според експертите компаниите се нуждаят от цена поне 50 долара за барел, за да не работят на загуба.

Защо Тръмп купува петрол?

За да се постави в светлината на прожекторите. Американският президент обяви, че САЩ ще закупят 75 милиона барела като мярка за стабилизирането на цената и за увеличаване на националните резерви. Това количество обаче е равно на цялото търсене по света за един ден. Следователно акцията на Тръмп е само капчица в океана. По-ефективна е постигнатата договореност на страните от ОПЕК с други страни-производителки, като Русия, за намаялване на дневното производство с 10 милиона барела петрол. Но страни като Саудитска Арабия и Русия са изправени пред голямо предизвикателство, защото до голяма степен финансират националните си бюджети именно с приходите от петрол.

Как ще повлияе всичко това на цените на бензина и мазута?

Слабо. В Германия например данъците и митата определят над 50% от общата цена. Н началото на тази седмица и цените на суровивя петрол Брент паднаха драстично, но засега се задържат на 21 долара за барел. Затова цените на горивата по бензиностанциите, както и тези на мазута, може да паднат, но с малко и не веднага.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0