НА ВНИМАНИЕТО НА КОНПИ: Скандалът в НСО се разгаря – шефът Красимир Станчев вдигна и заплатата на любовницата си досущ като Румен Радев! Психоложката Пенка станала директорка, секретарката му също наградена с повишение (ДОКУМЕНТИ)

0

0

Скандалът с новия шеф на Национална служба охрана Красимир Станчев се разгаря. След като ПИК още преди два месеца разкри, че е назначил интимно близка дама на ключова позиция, сега става ясно, че е увеличил и заплатата й. Това се вижда от заповед на Станчев, изпратена в сигнал до медията ни. 

От разпореждането на Станчев става ясно, че психоложката на НСО Пенка Евтимова, за която източници на ПИК още тогава разкриха, че е интимно близка на шефа, е била повишена на директорска длъжност, като така е увеличена и заплатата й – до близо 1700 лв. плюс още куп бонуси. Повишение е получила и секретарката му Мария Чучкова, която също е станала началник с по-висока заплата, се вижда още от разписаните от Станчев документи. 

В НСО са потресени от действията на новия шеф и недоумяват как той продължава да безчинства, след като още в края на октомври ПИК съобщи за нарушенията му, а сега тойси позволявал да прави нови. Припомняме, че медията ни разкри за специфичните отношения на Станчев с психоложката съвсем скоро след като той пое охраната след напускането на приятеля от младини на президента Румен Радев – генерал Данчо Дяков.

„Беше назначена за шеф на психолозите директно, като изпревари без конкурс и никакви мотиви други офицери от НСО с по-дълъг стаж и опит, но очевидно без протекции отгоре. В президенството си имат генерал Деси, ние в НСО си имаме генерал Пенка“, разкриха източници на ПИК тогава и направиха уточнението, че заповедта за повишението на близката на шефа била дори със задна дата от 1 октомври, така че да получи увеличение на заплатата още за същия месец.

Въпреки разкритията на ПИК обаче, Красимир Станчев изобщо не си е взел бележка и е продължил да урежда близките си кадри от НСО на ключови позиции, след като е станал шеф. През ноември по същия начин той повишил секретарката си, става ясно от новия сигнал до медията ни.  

„Бригаден генерал Красимир Станчев трупа нарушения, свързани със злоупотреба със служебно положение. Началникът на НСО се стреми да се обгради от близки за него хора, без обаче кадрите, които назначава, да се ползват с доказани качества. Забелязва се тенденция да се преназначават квалифицирани служители с достатъчен стаж и опит на по-ниски длъжности, включително и на позиции, които по никакъв начин не отговарят нито на опита им, още по-малко на стажа им. Основен мотив при преназначаването на такива кадри е или факта, че не са симпатични на бригаден генерал Красимир Станчев или някъде във времето са се намирали в конфликт с него.

Следва да се отдели внимание и на близките контакти между Пенка Евтимова и Красимир Станчев, които датират от далечната 2015 г. От тогава до настоящия момент двамата идват и си тръгват от работа заедно, като много често не спазват установеното работно време. Прави впечатление също, че винаги ползват платен годишен отпуск по едно и също време, включително са забелязвани заедно и при служебни командировки на началника на НСО.

Обществена тайна е, че Пенка Евтимова и Красимир Станчев живеят на семейни начала, като същото не е декларирано от Станчев пред КОНПИ и Сметна палата“, се казва в сигнала. 

Работещите в НСО настояват със случая да се заеме именно КПКОНПИ, тъй като става дума за крещящ конфликт на интереси, за което ПИК ще сезира институцията на базата и предишните ни публикации и разкрития. От двете заповеди на Станчев за повишение на въпросната психоложка, както и на секретарката му, става ясно, че заканите му, че ще смени ключовите фигури в службата, действат вече с пълна сила и според сигнала той готви още куп промени. 

„Заради отношенията на Станчев с Евтимова, той е оказвал натиск за преназначаването й на по-висока длъжност, въпреки че не е в неговия ресор. Вижда се, че със своя заповед № 1688 от дата 16.10.2019 г. освобождава Пенка Евтимова от заеманата от нея длъжност „Главен експерт I степен“ в звено „Психологическо осигуряване“ и я назначава на длъжност „ Началник на сектор“ в звено „Психологическо осигуряване“ и то считано от 01.10.2019 г. Тук следва да се отбележи, че секторът оглавяван от Пенка Евтимова се състои само от трима служители като до датата на заповедта, с която е назначена на посочената длъжност такава длъжност не е съществувала“, уточняват още служителите, подали сигнала.

По думите им същото важи и за секретарката му, която се ползва с привилегии и успява много бързо да прескочи няколко длъжности.

„От секретарка Мария Чучкова изведнъж става „Началник сектор“. Със заповед на бригаден генерал Красимир Станчев тя е освободена от длъжността „Главен експерт III степен“ в звено „Координация, административно обслужване и информационно осигуряване на управленската дейност“ на самостоятелни звена на пряко подчинение на началника на НСО и е назначена на длъжност „ Началник на сектор“ в звено „Координация, административно обслужване и информационно осигуряване на управленската дейност“ на самостоятелни звена на пряко подчинение на началника на НСО. И тази длъжност не е съществувала, а явно е открита специално за г-жа Чучукова в знак на благодарност от страна на началника на НСО“, разкриват още служитебите в сигнала. 

По думите им всички тези назначения, извършени от началника на НСО, говорят за стремежа му да се обгради от близки хора, които в повечето случаи са близки до Пенка Евтимова. „Подборът на служителите не се осъшествява по установения в закона ред, а същите се назначават на принципа на вярност и лични симпатии. Ярък пример за това твърдение е назначаването, считано от 06.01.2020 г. на полковник Цветан Матеев за началник на отдела, който отговаря за транспорта и експлоатацията на автомобилите на НСО, без същият да има и един работен ден в това направление, още по-малко Матеев да разполага и с нужния опит за такъв вид дейност, която е ключова за Национална служба охрана.

Оглавяването на отдела, отговарящ за транспорта и експлоатацията на автомобилите на НСО дава възможността на полковник Матеев да участва в доста обществени поръчки“, се уточнява в сигнала.

Припомняме, че ПИК разкри наскоро, че именно въпроснията полковник Матеев е присъствал на 17 ноември 2019 г. по време на следизборния пленум на БСП в качеството му на охрана на президента на ПЕС Сергей Станишев. Към онзи момент полковник Матеев е началник на сектор „Въоръжение и пожарна безопастност“.

„Ако полковник Цветан Матеев е изпратен на Пленума на БСП по разпореждане на някой началник от НСО, то това е нарушение на доста нормативни документи, определящи реда за работа. Самото разпореждане е трябвало да бъде извършено от поне двама служители – от приближените на Красимир Станчев или от самия него. Дори и да предположим, че полковник Цветан Матеев е отишъл по собствена инициатива, то действията му пак би следвало да бъдат квалифицирани като нарушение, защото заеманата от него длъжност не предполага присъствието в политически централи“, пишат по този повод служителите в сигнала. 

Работещите в НСО съобщават още, че Пенка и Станчев не криели отношенията си и по коридорите вървели хванати за ръце. От скоро дори се говори, че живеят заедно, като не ясно дали новият шеф на НСО се е развел със съпругата си. 

Запознати разказват, че Станчев гласял и други рокади, като смятал съвсем скоро да назначи за свои заместници и свои близки приятели. Единят според тях бил добър човек и опитен в работата си, но другият дори нямал шофьорска книжка. Резултатите от изпитите му също били отчайващи, тъй като имал двойки на общата физическа подхотовка, което според работещите в НСО е недопустимо.  

Припомняме, че след разкритие на ПИК стана ясно, че докато е бил шеф на ВВС Румен Радев също не се е посвенил да назначи тогавашната си любовница Десислава Генчева, с днешна дата негова съпруга, на два договора, каето е абсолютно противозаконно. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА САГАТА В ПИК И В ПОНЕДЕЛНИК!

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

0
0