НАРУШИТЕЛИ: Ето колко са похарчили партиите за изборите и кои не са декларирали парите си

0

0

Сметната палата публикува отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания за изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 г., представени от участниците в тях.
В Сметната палата са представили отчети общо 598 участници в местните избори, а 30 участници не са изпълнили задължението си, предвидено в Изборния кодекс.
Всички 57 политически партии и 7 коалиции от партии, които участваха в изборите, подадоха своите отчети.
По окончателни данни в изборите са участвали 283 местни коалиции. От тях 278 са подали отчетите си, а 5 – не са представили отчети.
От 281 инициативни комитета, участници в изборите, отчети са подали 256, а 25 инициативни комитета не са представили отчети.
Съгласно Изборния кодекс, при непредставяне на отчет, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 2000 до 10 000 лв.
В съответствие с изискванията на Изборния кодекс Сметната палата публикува и предоставената информация от доставчиците на медийни услуги, социологически и рекламни агенции и агенции за връзки с обществеността, предоставили услуги на участниците в местните избори.
Сметната палата ще извърши одит за съответствие на участниците в местните избори на 27 октомври, в случаите, когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната им кампания са над 1000 лв.

Над 2 млн. лева е струвала предизборната кампания на ГЕРБ в последните местни избори, показват данните на Сметната палата. За първи път на този вот имаше възможност за дарения от юридически лица и еднолични търговци. ГЕРБ и ДПС не са декларирали никакви дарители – нито физически лица, нито юридически. Очаквано най-скъпите кампании са на управляващите от ГЕРБ – над 2 млн. лева и на БСП – над 1,2 млн. лева.

ДПС са инвестирали над 890 000 лева за участието си в местния вот. От възможността да получават дарения от юридически лица са се възползвали „Воля“ и НФСБ. Татяна Дончева е използвала финансиране частично и през адвокатското си дружество. Кампанията на Мая Манолова е струвала 229 000 лв., а на Борис Бонев – 24 000 лева.


Източник Политика: Пик.бг
RSS новини от България

0
0