Най-търсените професии в Швейцария

Нови доклади от голяма агенция за подбор на персонал рисува смесена картина на пазара на труда в Швейцария. От една страна, много международни компании започват да съкращават стотици работни места в цялата страна, а от друга – алпийската страна все още страда от значителен и нарастващ недостиг на работна ръка, като много специалности все още са с голямо търсене.

След анализ на 1515 компании агенцията за подбор на персонала установи, че броят на регистрираните свободни работни места в Швейцария се е увеличил със 7% в сравнение с миналата година. След стагнацията през първата половина на годината броят на незаетите работни места започва да се увеличава.

Очаква се търсенето да остане високо в обозримо бъдеще. Центърът за икономически изследвания KOF към ETH Zurich споделя, че повечето компании все още искат да наемат служители. Те добавиха, че по-голямата част от този растеж идва от местни компании, а не от международни.

Най-популярните специалитети. Свободните работни места в машинната, електрическата и металообработващата промишленост са достигнали рекордни нива. Мартин Майер, ръководител на компания за подбор на персонала в немскоговоряща Швейцария, каза че търсенето на квалифицирани работници е най-високото, което компанията някога е виждала.

„Нараства търсенето и на асистенти с добри познания по немски език и първоначален професионален опит“, добави той. Търсят се специалисти в сферата на ресторантьорството, продажбите и строителството.

Сред другите агенции, приложението за търсене на работа Yooture отчете най-голям брой свободни работни места в „занаятчийската“ индустрия, следвана от ИТ, продажби, чиновнически работни места, здравеопазване и строителство. Според Jobs.ch, Jobup.ch и Jobscout24.ch работниците в строителството, недвижимите имоти, здравеопазването, социалните услуги и хотелиерството в момента са най-търсени в Швейцария.

Новият доклад идва в момент, когато много компании се стремят да намалят присъствието си в Швейцария. Производителят на машини Rieter е уволнил 900 швейцарски работници през последната година, като 500 души в Idorisa (биотехнологии) и 800 в Dormakaba (ключово производство) също са загубили работата си.

Швейцарските банки и инвестиционни компании UBS и Credit Suisse планират да съкратят стотици работни места след договорено сливане. Други добре известни фирми, съкращаващи работни места в Швейцария, включват Червения кръст в Женева (няколкостотин) и Google в Цюрих (300).

Съкращенията могат да се обяснят с различни фактори, като основните са поскъпването на енергията, транспорта, заплатите и доставките от чужбина. Покачващите се лихвени проценти, намаляващото търсене, нерешителността на инвеститорите, автоматизацията и повишената ефективност също бяха обвинени.

Източник: fakti.bg

The post Най-търсените професии в Швейцария appeared first on Начало.

0
0