Най-новите системи за самозащита на бронирани машини

0

0

РПГ гранати с ракетно задвижване и противотанкови управляеми ракети са двете основни заплахи, когато става дума за нападение на бронирани машини. От тази гл.т. използваните системи за самозащита са от първостепенно значение. „На първо място, каквато и нова подсистема да поставите на платформата, тя не влошава функционалността на самата платформа, което означава конкретно и правилно тегло, размер и, разбира се, консумация на енергия, защото ние не искаме да намалим функционалността на която и да е друга подсистема, която вече е монтирана на машината. Също така самозащитата изисква много добро оборудване, което да открива навреме, да идентифицира и проследява потенциалната заплаха. И, разбира се, това, което клиентите много харесват, е да има система, която е мащабируема, което също се оценява високо от гледна точка на финансовата схема на инвестицията за такъв вид инсталация и интеграция“, казва Невен Тиквица, завеждащ отдел „Международни продажби“ в HENSOLDT.

Германската високотехнологична компания е разработила системата MUSS, насочена изцяло към самозащита на бронираната машина. Тя разполага с два вида сензори за откриване на потенциална идваща заплаха. Единият тип е с ракетно предупреждение, а другият е с включен лазерен предупредител. „Налице са два вида противодействия, едното е лазерен заглушител, който може да се завърти на 360 градуса, за да сме сигурни, че можем да открием и можем да заглушим идващата заплаха, и диморазпределител – насочен разпределител за дим. В зависимост от заплахата, приближаваща се към машината, тези противодействия се включват в автоматичен режим“, допълва Тиквица.

Основен въпрос за България обаче е как технологиите на компанията могат да способстват за модернизирането на въоръжените сили на България? Като член на ЕС, а също и член на НАТО, страната ни играе ключова роля в региона от гледна точка на сигурността. В качеството си на държава-член на НАТО тя трябва да се спазва много стандарти по отношение на оперативната съвместимост с другите страни от НАТО в случай на съвместни операции. „В този случай спазването на стандартите на НАТО е ключова задача за всеки член на НАТО, особено на новите членове на НАТО, където имаме различни технологии от миналото, от историята, които трябва да бъдат осъвременени. Именно тук България се справя отлично като започна проекта за модернизация, програмата за модернизация, цялостната програма за модернизация, където старите платформи – въздушни, наземни и други платформи, когато могат да бъдат използвани отново, трябва да бъдат оборудвани със стандартизирано оборудване от НАТО, например за самозащита, радарни системи, особено когато става въпрос за IFF, система за разпознаване „свой-чужд”. Така че в общи линии в това отношение българската армия върши чудесна работа като се стреми да отговори на всички изисквания на НАТО“, казва Тиквица.

Досега компанията е организирала няколко срещи, презентации, демонстрации, както и бизнес събитие в началото на тази година с цел представяне на компанията и нейните възможности. „Събитието беше изключително успешно, защото срещнахме толкова много добри компании, висококачествени компании с огромна история зад гърба си, които могат да отговорят не само на нуждите на този конкретен проект в България, но могат напълно да се впишат във веригата за доставки, както казах, за други проекти по целия свят“, обяснява Тиквица.

На събитието в началото на февруари тази година, компанията представи няколко продукта:

1.  ASR-NG – S band радар

Отговаря на стандартите на ICAO и NATO. Работи с 3 лъча и позволява преодоляване на смущенията от ветрогенераторни паркове, атмосферните условия и локализира дори мини дронове.

2. Система за самоотбрана MUSS

Засича пускове на ракети и лазерно облъчване. Специален софтуер изчислява най-ефективния алгоритъм и се изстрелват димни гранати или се заслепява източника на лазерно облъчване с цел отклоняване на изстреляните оръжия.

3. Семейство системи IFF

4. Семейство комуникационни и електрони смутители GMJ9

5. Навигационни радари Sharp Eye

Представени бяха от подразделението HENSOLDT UK, наследник на компанията Kelvin Hughes. Радарът почти напълно ликвидира смущенията от лошите метеорологични условия. Дава възможност за по-лесно откриване на малки цели, включително перископи на подводници.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0