Митрофанова се озова на гости на Симеон II във Врана

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски e бил домакин на руския митрополит Антоний и посланика на Русия Елеонора Митрофанова във вторник вечерта. Кратък разказ и снимките от срещата са публикувани в сайта на московската патриаршия.

Руското посолство в България и личният сайт на Сакскобургготски са решили да премълчат събитието.

По-рано през деня на 6 декември протестиращи граждани блокираха входа на руската църква в центъра на София заради визитата на Антоний. В църквата бяха още бившият вицепремиер и вътрешен министър Румен Петков, както и Митрофанова.

На една от снимките Сакскобургготски позира с руски духовници и с Митрофанова пред портрета на своя баща – покойния цар Борис III. Избиването и прогонването на царското семейство от България се случва преди 78 година заради окупацията на България от войските на СССР.

Московската патриаршия съобщава, че митрополит Антоний се намира в България по повод 70-годишнината от създаването на местно подразделение на руската православна църква. Срещите със Сакскобургготски са се случили в присъствието на настоятеля на църквата в София архимандрит Вассиан Змеев и още двама души от отдела за външни отношения, който се оглавява от Антоний.

„Митрополит Волоколамский Антоний топло приветства Симеон II Сакскобургготски от името на святейшия патриарх Московски и всеруски Кирил, като отбеляза неговия забележителен принос за съхранението на единството на Българската православна църква и укрепването на позициите ѝ в българското общество, както и личния принос на Главата на Царския дом на България в укрепването на отношенията между Руската и Българската православна църква“, се казва в информацията.

Сакскобургготски също е предал „поздрави и благопожелания“ на патриарх Кирил. Митрополит Антоний не е посрещнат от българския патриарх Неофит.

Източник: mediapool.bg

The post Митрофанова се озова на гости на Симеон II във Врана appeared first on Начало.

0
0