Министър Красимир Вълчев: На 4-и януари в училище ще се върнат учениците в начален етап, няма да има нулева година

С увереност може да се каже, че на 4-и януари в училище ще се върнат учениците в начален етап. Другите ще продължат с варианта на редуване, за да не се събират 5 месеца в дистанционно обучение. Това каза образователният министър Красимир Вълчев пред БНТ.

„Няма да има нулева година. Учениците ще се върнат в клас, има възможност за компенсаторно обучени в електронна среда, ще има и възможност за присъствено. Най-голямата ще е загубата за децата, ако изостанат с една година. Не се обсъжда нулева година.“, подчерта той.

По думите на министъра училищата малко или много са рискова среда, тъй като свързват голяма мрежа с множество по-малки.

„Училищата са среда, която спомага с разпространението, но не толкова много, колкото в други предприятия със същата численост“, посочи още Вълчев. В детските градини обаче рискът бил по-малък и това се виждало от данните, че там има много по-малко заразени учители. Затова и целта е те да бъдат отворени отново още преди празниците.

Матури и изпити след 7 клас ще има, увери просветният министър.

„Има време да решим кои теми ще се изключат, ако не всички са преподадени ефективно.“, обясни той и посочи, че изпитите трябва да мерят умения, а не наизустяване. Външното оценяване в четвърти клас също ще се проведе на този етап. Според министърът то не трябва да се гледа като тежест. „Добре е да се направи, за да се направи преходът към меренето на знания и умения. Няма да го правим на всяка цена само ако е разумно. Учителите и учениците не трябва да го гледат като наказания.“, каза той.

Според Вълчев онлайн обучението има минуси  по отношение на неефективността на педагогическото взаимодействие, обездвижване, десоциализацията.

„Децата в първи клас не могат да се ограмотяват онлайн. При малките деца е важна ангажираността на родителите, но те понякога са ангажирани с работа“, каза той. Предимството било пък, че много повече учители са започнали да използват иновативни методи, което пък е повишило мотивацията децата да учат.

Все пак учебното време ще бъде увеличено за 1-6 клас . „Налага се, защото има ученици, които не са ангажирани, нямат устройства“, посочи той.

За да имат достъп всички ученици 105 000-106 000 устройства ще бъдат закупени, но те се бавят, защото няма устройства и трябва да минат процедурите по закупуването им. По думите на Вълчев само 7-8 000 от тях са в училищата. От МОН били казали на директорите също да купуват устройства, ако могат.

Източник: Канал 3

The post Министър Красимир Вълчев: На 4-и януари в училище ще се върнат учениците в начален етап, няма да има нулева година appeared first on Начало.

0
0