Милиарди долари загуби заради изтекли лекарства срещу COVID-19

Европейските страни могат да загубят до 2,2 млрд. USD до февруари 2024 г. поради изтичане на срока на годност на лекарствата за коронавирус, съобщава Financial Times като се позовава на данни на аналитичната група Airfinity.

Държави като Великобритания, Франция, Испания и Италия вече са загубили около 1,1 млрд. USD заради ваксините Paxlovid с изтекъл срок на годност на американската компания Pfizer. До февруари броят на лекарствата с изтекъл срок на годност ще достигне 3,1 милиона броя. Това явление е свързано със строгия контрол върху достъпа на населението до лекарства и надценяване на нуждите на пазара.

„Правителствата се интересуваха от придобиването на високоефективно антивирусно лекарство и бяха изправени пред трудната задача да оценят търсенето, като вземат предвид много неизвестни фактори“, обясни анализаторът на Airfinity Марко Галото причината за свръхпредлагането на лекарството.

Pfizer също нарече масовото изхвърляне на ваксини с изтекъл срок на годност „неизбежна последица от пандемията, естествен резултат от съвместната работа на производителите и правителствата за преодоляване на кризата в общественото здраве възможно най-бързо, за да защитят населението си“.

На 18 декември Politico съобщи, че страните от ЕС са унищожили най-малко 215 милиона дози ваксини срещу COVID-19 на стойност 4 млрд. EUR поради тяхната безполезност.

Източник: fakti.bg

The post Милиарди долари загуби заради изтекли лекарства срещу COVID-19 appeared first on Начало.

0
0