Масови фалити във Варна

0

0

След втория частичен локдаун заради COVID епидемията във Варна масово се продават или отдават под наем разработени бизнеси. Десетки заведения затвориха врати, собствениците им продават цели бизнеси заедно с помещенията, съобщи „България он ер“.

Морската столица посрещна новата година с редица затворени търговски обекти. Вторият локдаун за тях доведе до масови фалити, а сайтовете за имоти се напълниха с обяви за наемодаване или продажба на обекти.

„Наемодателите в момента спасяват бизнеса. Много важно е всеки един хазяин да осъзнае това и да влезе в положението на бизнеса, за да оцелеят всички по веригата“, каза зам.-председателят на Съюза на заведенията – Варна Марин Сотиров.

На същото мнение са и брокерите, които са изненадани от ситуацията.

„Учуден съм как може изведнъж да излязат на пазара толкова заведения, защо няма търпение от страна на наемодателите, защо не предоговорят за наеми и няма никакъв гратисен период“, попита брокерът Валентин Пецов.

И тук започва спорът между двете страни, казва той. Наемателят няма нужните пари, а наемодателят не е решен на консенсус.

„И двете страни имат нужда от парични потоци. Собственикът на имота има нужда от пари, а от друга страна го е отдал под наем на юридическо лице, което пък задвижва бизнес. В него инвестира оборудване, персонал. Той също очаква паричен поток. И когато това спре за предприемача, губи и наемодателят“, категоричен е Пецов.

Голяма част от наемодателите са купили имота с кредити. За да ги погасят, сега те излизат от бизнеса, като директно продават имотите си.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0