Лъжлива реклама на пловдивска фирма

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 32, ал. 1 във връзка с чл. 33 от ЗЗК от страна на „Голдис фуудс енд дринкс“ ООД и наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 62 220 лв. – 2% от общия оборот на дружеството за 2021 г.

В хода на проучването по преписката, образувана с решение № 274/16.03.2023 г. на КЗК (самосезиране), е установено, че в разпространени рекламни клипове в социалните мрежи и в каналите на „БТВ Медиа груп“ на продукта на дружеството „Одрински кори“ се съдържат заблуждаващи послания относно съществени характеристики на рекламирания продукт – в рекламата се твърди, че при приготвянето на корите се използва най-доброто брашно, изворна вода, както и че са изпечени на сач на дъбови клонки.

В хода на проучването дружеството-рекламодател не представи надлежни доказателства за истинността на тези послания. Установи се, че за приготвянето на Одрински кори са използвани бяло брашно тип 500, питейна вода, а изпичането се извършва в промишлени условия на газова горелка.

Неверните послания са от естество да повлияят върху икономическото поведение на потребителите, до които достигат, т.е. да ги мотивират към закупуване на продукта, и по този начин да засегнат по нелоялен начин интересите на конкурентите, предлагащи подобни продукти.

Фирма „Голдис фуудс енд дринкс“ООД е основана през 1996 година и е със седалище в Пловдив.

Източник: fakti.bg

The post Лъжлива реклама на пловдивска фирма appeared first on Начало.

0
0