КРАЙ НА МАНДАТА: Д-р Дечев хвърля оставка като шеф на НЗОК с остри думи срещу министър Ананиев

0

0

Д-р Дечо Дечев се оттегля от НЗОК, обяви самият той в интервю за „Дарик радио“. Шефът на здравната каса уточни, че е поел ангажимент в рамките на този мандат, който приключва на 12 март т.г.

„Здравната каса заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото същото за държавна и общинска“, каза управителят на здравноосигурителната институция. Парадоксът е резултат от законови текстове на здравните власти, които Дечев определи като лобистки.

Той уточни, че в няколко случая през 2019 година здравната каса е поставяна пред свършен факт и пример за това е обещанието на здравния министър Кирил Ананиев, че ще даде 50 млн. лв. на медицинските сестри от бюджета на държавата. Изведнъж обаче се установява, че това няма как да стане и средствата трябва да се осигурят от здравната каса. Резултатът от тази политика е, че се наказват работещите болници, а парадоксалното е, че предложенията в здравеопазването идват от хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети, заяви още Дечев, визирайки здравния министър Кирил Ананиев.

Според Дечев се налага основна ревизия  на здравната каса, защото институцията не е адекватна на промените, които са настъпили в последните 20 години от съществуването ѝ.

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

0
0