Коли от пияни и дрогирани шофьори ще се изземват само при тежки случаи

Главният прокурор Борислав Сарафов пусна методически указания за прокурорите по дела срещу дрогирани и пияни шофьори. Инструкциите в отговор на настъпилия хаос след последните промени в НК по темата. С тях бе дадена възможност автомобилите на пияни и дрогирани да бъдат конфискувани след окончателното им осъждане.

МВР и прокуратурата обаче започнаха да изземват колите без да дочакат съдебното решение в опит да ги обезпечат при бъдеща присъда. Това доведе до сериозно недоволство, тъй като тези дела се бавят месеци и години. През това време, без да бъде доказано виновен, един човек може да търпи редица ограничения. Големи забавяния има и при резултатите от кръвните тестове, които би следвало да потвърдят или отхвърлят наличието на алкохол или дрога. Тъй като пробите се работят само от няколко лаборатории, се бавят месеци. Правителството обеща ускоряване на процеса и бяха обявени обществени поръчки за покупка на техника, но това няма да подобри ситуацията веднага, защото трябва време за провеждане на процедурите.

Само при смърт и телесни повреди

В методическите указания на Сарафов се посочва, че изземването на автомобила не е задължително. Вместо това той трябва да бъде щателно огледан, заснет и описан в протокол. Може да се запечата и да се посочи място на съхранението му.

Иначе казано – автомобилът няма да може да се ползва. Важното в случая е колата да бъде приобщена като веществено доказателство. Едновременно с това може да се приложи и административна мярка от страна на МВР – например сваляне на номерата, за да е сигурно, че возилото няма да излезе на пътя. По този начин ще се действа в случаите, в които няма причинена смърт или телесна повреда. Т.е., макар и хванат да кара след употреба, шофьорът не е причинил щети.

Когато обаче има телесна повреда или смърт, колата задължително ще се иззема още в началото на разследването. Това ще се прави предвид „предвид сложния предмет на доказване, включително особености, свързани с нарушаване на правилата за движение, механизъм на причиняване на смърт, телесни повреди и т.н.„, пише в указанията. Освен приобщаването като доказателство автомобилът ще се оценява. Това се прави заради възможността да бъде присъдена неговата стойност, когато осъденият не е собственик. Ще се налагат и обезпечителни мерки, за да не може автомобилът да се продаде или прехвърли на друг човек.

Мерки, които работят

Критиките срещу прибързаното изземване всъщност не са срещу опита да се вземат мерки срещу пияни и дрогирани шофьори. Проблемът е, че не бе създадена нужната организация те да заработят добре. Най-сериозната пречка е забавянето на кръвните тестове, което няма да бъде превъзмогнато скоро. Иначе от МВР са категорични, че тази мярка е ефективна. Многократно от пътната полиция заявяват, че шофьорите се страхуват повече да не останат без кола, отколкото от риска да убият или осакатят човек.

Източник: Mediapool

The post Коли от пияни и дрогирани шофьори ще се изземват само при тежки случаи appeared first on Начало.

0
0