Кметът на София Йорданка Фандъкова: Преди 10 години в столицата имаше 10 км метро, а след няколко месеца ще бъдат 52 км

0

0

Преди 10 години в столицата имаше 10 км метро, сега са 40, а след няколко месеца ще бъдат 52 км. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред „Дарик”.

“Очевидно е, че за 10 години градът се промени значително – коментиря тя. – Промени се атмосферата. Преди 10 години София имаше 10 км метро. Днес те са 40, а само след няколко месеца ще бъдат 52. Това са 42 км. ново метро само за 10 години и това не е просто най-удобният градски транспорт, това е проект, който променя средата, променя града и начина на живот на хората и отношението им към града.

Преди 10 години депонирахме 100 % битовите отпадъци в града. Днес депонираме 15%. Това стана благодарение на изградените инсталации за битови отпадъци, които помогнаха за решаването на един от най-тежките проблеми на града – кризата с отпадъците. Плановете ни са след няколко години да имаме нулеви отпадъци и нулево депониране на отпадъците“

Според нея, видима е и промяната на организацията на градския транспорт.

„Не е нужно да се връщам 10 години назад, само преди 5 години се возихме в старите „икаруси“, в който докато валеше капеше дъжд – каза столичният градоначалник. –  Днес те са в историята. 90% от автобусния парк на града е с най-високия екологичен стандарт евро – 6. „Вече по улиците на София се движат първите 20 електробуса, само след два-три месеца ще имаме още 15.

Това са превозни средства с нулеви емисии. 25 нови трамвая, първите от десетилетия, 90% подменен тролейбусен транспорт. Това е коренна промяна в обществения транспорт на града, което е най-важната предпоставка за това хората да оставят собствените си автомобили“.

Според Йорданка Фандъкова, управлението на София има чувствителен напредък във всички сфери.

 „Първият от няколко години нов градски парк – „Възраждане“, който в момента се разширява, първият аквапарк с минерална вода, обновени са почти всички градски паркове, в момента се работи в „Западен парк“ – каза тя. – За мен образованието, културата и духовността са наистина това, което променя нагласите на хората, променя отношението към града, съпричастността и отношенията към тях.

За тези 10 години построихме 90 нови сгради на детски градини, 4 нови училища, в момента строим 10 нови училищни сгради и очаквам следващата година, когато бъдат завършени, да няма училище без физкултурен салон”.

Фандъкова отчете, че е заварила поне 10 училища, в които децата са играели в класните стаи.

 „Заедно с това работим много активно в сферата на културата. С това искрено се гордея, защото аз започнах тази дейност като заместник-кмет по култура. Ние направихме истинска реформа“, добави тя.

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

0
0