Като условие за пътуване! Гърция няма да иска сертификат за ваксинация

Сертификатът за ваксинация срещу коронавирус, който гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предлага да бъде приет на европейско равнище, в никакъв случай няма да бъде задължително условие за пътуване в Гърция, заяви вчера гръцкият министър на туризма Харис Теохарис, цитиран от ежедневника „Катимерини“. Теохарис уточни пред телевизия Скай, че сертификатът и бързите тестове са двата „инструмента“, които ще позволят пътуванията през това лято, съобщава „Катимерини“.

Тези, които не са се ваксинирали, ще бъдат подлагани на бързи тестове, като специализираната комисия ще реши дали това ще се отнася за всички, предаде БТА. Ваксинираните ще влизат в Гърция свободно. Министърът изрази очакване за по-добър туристически сезон тази година, но каза, че навиците на потребителите са се променили и никой не прави резервации за пътуване 6 или 8 месеца предварително. 3 милиарда евро на месец струва на гръцката хазна локдаунът, наложен заради разпространението на коронавируса, съобщава „Катимерини“, като цитира думите на правителствения говорител Христос Тарандилис.

Той каза, че е възможно тази сума да бъде и още по-висока. Днес се очаква да бъдат обявени мерките за постепенно и внимателно отваряне на търговията на дребно. „Та неа“ пише, че правителството разглежда сценарии за отваряне и на заведенията за обществено хранене, но само на открито. Целта е да бъдат компенсирани донякъде загубите на оборот на предприятията в сектора, половината от които са на прага на окончателно затваряне. „Ефимерида тон синдактон“ пише на първа страница, че пазарът и финансовите институции все повече очакват нова дълбока рецесия, при която може да бъде отбелязан и двуцифрен спад на гръцкия брутен вътрешен продукт.

Икономическият ежедневник „Нафтемборики“ съобщава на първа страница за рекордна дефлация през декември. Според статистически данни потребителските цени през месеца са спаднали с -2,3 процента на годишна база, което е най-лошата стойност на показателя от 2017 г. насам. „Край на една епоха в университетите“ е заглавието на редакционна статия на „Катимерини“ в коментар на решението за разполагане на полицейски сили в университетските кампуси, което предизвика протести вчера в Атина.

Университетите имат проблем с насилието и беззаконието, пише вестникът. Левицата отказва да признае проблема. Тя се е фиксирала върху събитията до 1974 г., обаче хунтата вече падна от власт. Демокрацията и законът са в сила навсякъде, освен в университетите. Левицата отказва да предложи решения, а се интересува нещата да останат, както са, за да лови клиенти и да култивира идеологеми. Родителите обаче изискват университети, които ще си струват усилията, които полагат за следването на децата си, коментира „Катимерини“.

The post Като условие за пътуване! Гърция няма да иска сертификат за ваксинация appeared first on Начало.

0
0