Кандидат-депутатите на Стефан Янев ще се отчитат пред морално-църковен борд

Политически борд с участието на църквата ще съблюдава моралната и репутационна тежест на кандидат-депутатите на “Български възход”. Сред целите на партията е и въвеждането на принципа на меритокрация и мандатност в публичния сектор. Това обяви в четвъртък Стефан Янев, представяйки целите на партията.

Междувременно се разбра, че „Български възход“ ще може да разчита на подкрепата на АБВ за изборите. Лидерът на АБВ Румен Петков обяви, че партията няма да продължи коалиционните си взаимоотношения с „БСП за България“, а ще се обърне към формация на Янев, защото не може да приеме коалицията на БСП с „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ в предходното управление.

„Майката на всички проблеми е демографската катастрофа“, посочи бившият служебен премиер. Той лансира специални стимули за българите, живеещи в чужбина, и за българската диаспора. Сред тях са нисколихвени кредити от ББР и осигуряване по 1 дка земя от държавния поземлен фонд, за да си построят жилища.

За борда и църквата

„Създаване на морален коректив и репутационна тежест на кандидатите за депутати чрез създаване на политически борд от надпартийни представители. Членове на борда да са: от Българската православна църква, БАН, Българската стопанска камара, бизнес сдруженията, синдикатите, пред които нашите депутати поемат морален ангажимент за напускане на парламента при загуба на доверие пред борда. Издигането и попадането в листи става от индивидуална подкрепа от 300 български граждани“, посочи Янев. 

„Майката на всички проблеми“

„За мен майката на всички проблеми е демографската катастрофа. Ние сме най-бързо изчезващата и застаряваща нация на планетата. Аз и ПП „Български възход“ смятаме за необходимо 3 млн. души с български произход, живеещи в традиционни български диаспори, да получат статут на български граждани“, каза Янев. Той се ангажира, че партията му ще създаде система от икономически стимули за насърчаване на раждаемостта и подпомагане на младите семейства, без това да е в ущърб на социалната система.

Партията лансира идеята с еднократен акт за промяна на Закона за българското гражданство да се осигури издаване на временни документи за самоличност на граждани с български произход. Същите след 5 години изпитателен срок, в който работят и плащат данъци в България, да придобият пълните права на български граждани. 

Той лансира, че ще работи за преференции за гражданите, живеещи в български диаспори, и българите, живеещи в чужбина.

„Чрез Българската банка за възстановяване и развитие да им се осигури „разумен нисколихвен кредит“ за стартиране на собствен бизнес. Чрез държавния поземлен фонд да им бъде осигурен до 1 дка безвъзмездно земя за собствено жилище“, каза Янев. 

„Една държава – две данъчни системи“

Друга лансирана цел на партията е промяна на данъчното законодателство. Моделът, по който се предлага да се случи промяната е „Една държава – две данъчни системи“. В основата му се предвижда частично въвеждане и на прогресивно подоходно облагане. 

От думите му стана ясно, че се предвижда запазване на сега съществуващата данъчна система за инвеститорите, работниците и служителите, но “за всички юридически лица, ползващи обществен ресурс, се въвежда прогресивно данъчно облагане”. 

“По този начин ще се реши социалното неравенство.., ще се реши проблема с корупцията, обществените поръчки и олигархията”, смята Янев.

Третата цел на формацията е принципът на меритокрация и мандатност в обществения сектор, което означава конкурсно начало за всяка длъжност в обществения сектор, мандат и тест за професионално израстване преди всяко следващо назначение.

Без червени линии 

Янев коментира и бъдещите партньорства на партията, като посочи, че тя няма да има “червени линии”.

„По отношение бъдещото партньорство. Българските избиратели решават кого да изпратят в парламента. Нямаме червени линии, нямаме предварително условие към никого. Ако ни гласуват доверие и сме в парламента, можем да партнираме с всички, които приемат нашите условия“, каза Янев.

„Хладният разум казва, че можем да работим с всеки, който приема нашите условия. Оттук нататък критиката аз лично приемам като нещо градивно“, заяви още той.

За отношенията с „Газпром“

„Ако бях в позицията, в която бях миналото лято, какво бих направил. На първо място бих направил това, което съм правил и преди. Бих търсил възможния баланс за решаване на реалните проблеми на българските граждани и българския бизнес. В момента газа е една от темите, която доминира дневния ред на обществото предвид непредвидимостта и грешните управленски решения на коалицията, която доскоро ни управляваше. Коалицията, която на базата на авантюризъм в политиката ни остави инфлация от двуцифрено число и заплаха от глад и студ през зимата. Да, бих тръгнал на разговори с всички възможни доставчици, включително и „Газпром“, каза още Стефан Янев. Според него решаване на въпроса с възможните искове за неизпълнени ангажименти от страна на „Булгаргаз“ трябва да бъдат решени с „Газпром“.

Източник: mediapool.bg

The post Кандидат-депутатите на Стефан Янев ще се отчитат пред морално-църковен борд appeared first on Начало.

0
0