Икономист: Имам предложение – да намалим ДДС на всичко

0

0

Ако се намали ДДС върху хляба, с най-много ще се намали ДДС на този хляб, който за 200 г струва 5 лева. А този хляб не се купува от пенсионерите. При лекарствата ще е същото – ще се намали цената на най-скъпите лекарства, които също не се купуват от пенсионерите. Всички тези предложения – като това от ДПС, поставят едни въпроси. Законодателят първо трябва да направи сметки – да излезе и каже – крайната цена на този продукт ще бъде такава. Трябва да се види в динамика как нещата ще се разгърнат във времето, кой ще бъде засегнат, как и колко, какво целим с тези неща. Това заяви пред Би Ти Ви икономистът Георги Ганев, коментирайки идеята да се намали ДДС на хляба и лекарствата.

„Отдавна беше крайно време да се отнасяме сериозно към създаваните политики от държавата и ако те не се постигат, да сменяме политиките“, заяви още той.

Според Ганев трябва да се видят разчетите. „Ние икономистите понякога живеем в парадоксални логики, но се е случвало в реалността спадът в ставките на ДДС да доведе до ръст на цените. Може би е по-добре вместо ставките за хляба да намалим ДДС на месо, на зеленчуци – от гледна точка на здравето. Очевидно се предлага на килограм – кой ще предложи по-популярно намаление на ДДС. Аз имам своето скромно предложение – да намалим ДДС на всичко. Тогава бедните ще могат да си купят повече хляб, кисело мляко, книги и дори почивка тук-таме. Но не – те може би предпочитат само хляб“, коментира още икономистът.

Той заяви още: „От друга страна – големият въпрос е какъв ще бъде ефектът от това. Например – да намалим ДДС на книгите. От една страна издателите са силно за. Но в мен като човек, купуващ си книги, възниква въпросът – кога ще влезе в сила намалената ставка? И второ – кои книги ще се търсят повече – защото и в книгите има чалга“.

На въпрос за предложението на ГЕРБ за 1 лев партийна субсидия на глас, той заяви: „Партиите имат нужда от пари. Много скъпо е в днешния свят една партия да достигне с послания до своите последователи. Следователно – трябва да има субсидии. Ако не е от нас, гласоподавателите, тогава, познайте, кой ще субсидира партиите“.

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

0
0